Mákos túrógombóc meggyöntettel
							HOZZÁVALÓK
Túrógombóchoz:
- 50 dkg túró
 - 3 darab tojás
 - 8 dkg búzadara
 - só
 
Meggyöntethez:
- 25 dkg fagyasztott vagy üveges meggy (de erdei gyümölcs mix is lehet), vagy akár vanília öntet is készíthetünk
 - cukor, mely helyettesíthető mézzel, barnacukorral
 
Tálaláshoz:
- mák
 - porcukor
 
			
			ELKÉSZÍTÉS
Túrógombóc:
- Törjük át a túrót egy krumplinyomó vagy egy villa segítségével.
 - Adjunk hozzá 3 darab tojássárgáját, a búzadarát és egy csipet sót, majd az egészet keverjük össze a villával.
 - A habbá vert tojásfehérjét forgassuk bele az előbb összekevert túrós masszába.
 - Rövid időre hagyjuk állni a hűtőben, hogy a dara megduzzadjon (kb. annyi idő elég, amíg felforr a víz).
 - Közben a tűzhelyen forraljunk fel enyhén sós vizet.
 - A túrós masszából vizes kézzel formáljunk kis pingpong labda nagyságú gömböcöket, majd tegyük bele a forrásban lévő vízbe és addig főzzük míg feljönnek a gombócok a víz tetejére (kb. 15-20 perc).
 - A víz tetejére feljött gombócokat lecsepegtetés után hempergessük meg porcukros mákba.
 
Meggyöntet:
A kiolvadt meggyet lassú tűzön forraljuk fel a cukorral vagy a mézzel és már kész is a meggyszószunk.
Tegyünk a tányérra néhány gombócot és öntsük rá vagy mellé a meggyöntetet. Akár egy szószos csészébe is beletehetjük az elkészült mártást, így mindenki ízlés szerint meglocsolhatja a gombócokat tálaláskor.
Jó étvágyat!
					
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			