Válassza az Oldal lehetőséget

A közmondások ereje

A közmondások ereje

Szinte biztos, hogy mindannyian gyermekkorunkban hallottunk először valamilyen közmondást. Nagy eséllyel szüleink mondtak nekünk egy-egy éppen aktuális mondatot, de hallhattunk hasonlókat tanárainktól és barátainktól egyaránt. Talán először furcsállottuk, hogy efféléket hallunk: „ki mint vet, úgy arat” vagy „aki á-t mond, mondjon bé-t is”, de idővel ezek szépen lassan a helyére kerültek elménkben, majd alkalomadtán mi is elkezdtük alkalmazni.

SAJÁTOS KÖZMONDÁSOK

A közmondások évtizedes vagy akár évszázados múltra tekinthetnek vissza és afféle bölcsességgel vannak felvértezve. A bölcsességek azonban természetüknél fogva tanítójellegűek, a tanítás pedig hozzájárul személyiségünk fejlődéséhez. Ezért is lehet részünk AHA-élményben, mikor az éppen megoldásra váró feladatunkra találunk választ egy-egy nekünk címzett mondásban.

Mondhatni, minden nemzet bővelkedik közmondásokkal, de azok igen gyakran átfedésben vannak egymással. Vagyis amit megtalálunk pl. a japánoknál („Tanulj meg örülni az esőnek, mert ha nem örülsz, az akkor is esik!”), onnantól kezdve azt lefordítva alkalmazhatjuk itthon is és fordítva. Az egyre erősödő multikultúrának köszönhetően pediglen ezen össznépi bölcsességek csak sokasodnak és az egész emberiség javára válnak.

Az a szép, hogy az élet minden területére találunk valamilyen mondást a lustaság elűzésétől kezdve az egészségünk megőrzésén át akár a szívügyeinkig. Esetenként bátorítanak és erőt adnak, esetenként segítenek elfogadni vagy feldolgozni egy traumát, mivel a megfelelő helyen és megfelelő időben közölt megfelelő közmondás megnyitja az elmét.

Baranyi Attila