Válassza az Oldal lehetőséget

Az unicumról

Az unicumról

A hazánkban igen jól ismert Unicum a világ más tájain is óriási köznépszerűségnek örvend. A legenda szerint eredete több évszázados múltra, pontosabban 1790-ig nyúlik vissza, amikor is II. József gyomorbántalmainak enyhítésére Dr. Zwack-tól kapott egy különleges keverésű keserű gyógynövénylikőrt. Gyógyulását követően örömmel telve kijelentette: „Dr. Zwack, es ist ein Unicum!” („Dr. Zwack, ez egyedülálló!”)

Kertekben, parkokban és útsorfaként egyaránt találkozhattunk már ezzel a szárazságtűrő és a kártevőknek is igen erősen ellenálló, balzsamos illatú gyógynövénnyel.

VÁLOGATOTT GYÓGYNÖVÉNYEKBŐL

II. József gyógyulása óta ugyan már több mint 230 év telt el, azonban az Unicum titkos összetevője a mai napig foglalkoztatja az embereket, amely immáron már hat generáció óta a Zwack család egyedülálló titka, amelyet békeidőkben és háborúk alatt, illetve a legkalandosabb körülmények között is mindmáig gondosan megőriztek.

Annyit azért tudhatunk, hogy legalább 40-féle válogatott gyógynövényt és fűszert tartalmaz öt kontinensről, melynek jelentős része a Kárpát-medencéből valóak, ezek mellett értékes hozzátevők származnak Indiából, Kínából, Marokkóból, Indonéziából, Amerikából, Ausztráliából és Nigériából is, melyeket a készítés során kézzel mérnek ki, sőt, bizonyos alapanyagokat kizárólag maga a Zwack család adagolja a főzethez.

A növényekből kétféleképpen nyerik ki az íz- és illatanyagokat, amelynek egyik módja a kivonatolás. Ez esetben kukoricából készült finomszesszel keverik össze a gyógynövényeket, aminek következtében kiáznak az értékes anyagok. Ezáltal jön létre az extraktum. E folyamat adja meg azt a különleges ízgazdagságot a likőrnek, amely elsőre vonzóvá teheti az italt a fogyasztók számára. A blendelést követően (vagyis, miután az előkészített anyagokat egy fakádban összekeverik) a Likőrmester egy bíráló bizottsággal kóstolás révén ellenőrzi az italt. (Természetesen a bizottságnak a Zwack család is tagja.) A fenséges különlegesség végleges ízét azonban az a tölgyfahordós érlelés adja meg, amely 1790 óta kíséri el az Unicum történetét. Alkoholtartalma ~40%.

EGY KIS HÁTTÉRTÖRTÉNET

Zwack József (2. generáció) 1840-ben alapította meg vállalkozását, majd 1883-ban védette le a gyomorerősítő likőrt az „Unicum” névvel, melynek címkéje akkor még fehér alapon piros kereszt volt gömbölyded palackon. Miután a Bajcsy-Zsilinszky úti gyárát a cég 1892-ben kinőtte, a ferencvárosi Duna-partra, a Soroksári útra költözött, amely épület mára már idegenforgalmi látványossággá vált. A Magyar Vöröskereszttel való jogi vita elkerülése végett (amelynek alapját a címkén szereplő vöröskereszt adta) a címkét 1899-ben megváltoztatták, és azóta palackozzák vörös alapon aranykereszttel a likőrt. A Zwack Unicum Nyrt. jelenlegi igazgatási elnöke Zwack Sándor, azonban testvére, Izabella is az igazgatóság aktív tagja. 2012-ben az aszaltszilva-ágyon érlelt Unicum Szilvát, majd 2017-ben a duplahordós érlelésű Unicum Riservát ismertették meg a nagyközönséggel, amely újabb nemzetközi elismeréseket vont maga után.

DÍJAK

  • BNV- díj (1991)
  • Hungaropack díj (1998)
  • Worldstar Winner (1998)
  • Aranypenge díj (2000 Tokió)

DÍJAK

  • 2013 – World Spirits Award – Unicum (arany)
  • 2013 – World Spirits Award – Unicum Szilva (arany)
  •  2020 – World Spirits Award – Unicum Riserva (arany)

Ez a magyar különlegesség kiválóan fogyasztható aperitifként étkezések előtt, ugyanakkor a szerelmi bánat okozta gyötrelmek ideiglenes távoltartásához is jelentősen hozzájárulhat, persze csak mértékkel fogyasztva.

Baranyi Attila