Válassza az Oldal lehetőséget

Tavaszi fáradtság

Tavaszi fáradtság

A tavaszi évszak sokunknak nagy kedvence az évszakok közül, hiszen a szélsőséges túl hideg és a túl meleg hőmérséklet között éljük napjainkat, pont a „kimondottan kellemes” hőtartományban. Megvan az az érzés, amikor a tél elmúltával, kora reggel az ablakon kitekintve gyönyörködhetünk a bimbózó fákban és sarjadó virágokban? Érezzük, ahogyan a természet lassacskán, apránként újjáéled a megszokott ciklikus körforgásának megfelelően.

Az az érzés is megvan ebben a csodálatos élmény-együttesben, hogy bár a természetben minden újra erőre kap, mi mégis kissé bágyadtak és fáradtak maradunk, mintha lemaradnánk picit a természettől? Éreztük már úgy, hogy ahelyett, hogy bővelkednénk belső energiánkban, helyette inkább aluszékonyak vagyunk és csak pihennénk  órákat, esetleg naphosszakat? Ha igen, akkor ilyenkor minden bizonnyal a tavaszi fáradtság állapotát élhetjük át.

Tavaszi fáradtság idején gyakorta előfordulhatnak fejfájások (különösen a frontérzékenyek számára), és gyakorta találkozunk a lehangoltsággal, esetenként a depresszióval is (akár magunkban, akár másokban felfedezve). Jó hír ugyanakkor, hogy ez csak egy átmeneti állapot, az emberi szervezet természetes és normális reakciója, amit kellő türelemmel (és egy nagy adag elfogadással) könnyebben átvészelhetünk. Mint mindennek, ennek is van azonban oka! Nézzük most meg ezeket:

NAPÉJEGYENLŐSÉG

A hormonháztartásunk nagyon is felelős lehet az adott fizikai állapotunkért. A melatoinin- és szerotoninszintünk ingadozása erőteljesen igénybe veszi testünket, ami befolyásolhatja a lelkiállapotunkat. (Előbbi alvási hormonként, utóbbi pedig boldogsághormonként ismeretes.)

Az őszi napéjegyenlőségtől (szept. 21.) a téli napfordulón át (dec. 21.) a tavaszi napéjegyenlőségig (márc. 21.) a nappalok rövidebbek, így erőteljesebb a szervezet melatonin-képződése, hiszen testünk alkalmazkodik a természethez. Március idusához közeledve azonban rövidülnek az éjszakák és megnyúlnak a nappalok, amik ideiglenesen a szervezetünkben kisebb zavart okozhatnak, főként az alvásainkat illetően.

EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

A fentiekhez hozzájárulhatnak még a táplálkozási szokásaink is, pontosabban az, hogy amíg nyáron frissen leszakajthatunk a gyümölcsfákról egy-egy megkívánt gyümölcsöt, télen ezt aligha tehetjük meg itthon, édes hazánkban. Amennyiben télen is gyümölcsöt kívánunk fogyasztani, úgy nyáron vagy ősszel szükséges gondoskodnunk róla befőttek formájában. Viszont tudnunk érdemes, hogy a frissen szedett és elfogyasztott gyümölcs, valamint a befőttes üvegekből kivillázott gyümölcsök között minőségbeli különbség van az előbbi javára, így utóbbiból a kifőzés alkalmával hiányozhatnak olyan vitaminok és ásványi sók, amelyekre a szervezetünknek bizony szüksége lenne. Ha ezzel kapcsolatban többet szeretnénk megtudni, talán érdemes lehet dietetikust, gasztroenterológust vagy más szakembert felkeresnünk.

TESTMOZGÁS

Tartsuk észben a testmozgás fontosságát! Főként most, a Covid-os időszakban rendkívül fontos ez, hiszen az edzőtermek és egyéb sportklubok ideiglenesen zárva tartanak. Kényelmünkből és lustaságunkból adódóan pedig az őszi és a téli hónapok alkalmával meggyarapodhat testsúlyunk is akár. Amint erőt veszünk magunkon a testmozgáshoz, úgy annál hamarabb és könnyebben átvészelhetjük a tavaszi fáradtság okozta kellemetlenségeket, hiszen ez kedvező hatással van izmainkra, vérkeringésünkre és immunrendszerünkre egyaránt.

+1 LÉLEKFEJLŐDÉS (FEJLESZTÉS)

Folyamatosan, minden nap foglalkozzunk kicsit a lelkünkkel! A pozitív gondolkodás elsajátítása és gyakorlása rendkívül kedvező ezekben az időkben is, hiszen gondolataink befolyással bírhatnak érzelmeinkre, érzelmeink pedig lelkiállapotunkra. Hitünk egy magasztosabb célban kellő reménységet adhat, amiből erőt meríthetünk mindennapjaink során. Emellett érdemes több időt együtt töltenünk szeretteinkkel, mivel az emberi kapcsolatok is segíthetnek a bennünk rejlő feszültségek oldásában. Ha tehetjük, forduljunk az alkotó művészet felé, írjunk, fessünk, rajzoljunk, komponáljunk képességeinknek megfelelően vagy töltekezzünk hobbijainkból (pl. olvassunk többet, sakkozzunk –akár– online, hallgassunk zenét, stb.)

Tudatosítsuk magunkban, hogy a tavaszi fáradtság inkább csak egy ideiglenes és természetes állapot. Mivel az ember a nála jóval nagyobb természet része, így a természet törvényei az irányadóak. Ha sikerül egy hullámhosszon rezdülni vele, akkor a tavaszi megújulással együtt ébredve fantasztikus dolgokat érhetünk el az évben!

Baranyi Attila