Válassza az Oldal lehetőséget

Mákos túrógombóc meggyöntettel

Mákos túrógombóc meggyöntettel

HOZZÁVALÓK

Túrógombóchoz:

  • 50 dkg túró
  • 3 darab tojás
  • 8 dkg búzadara

Meggyöntethez:

  • 25 dkg fagyasztott vagy üveges meggy (de erdei gyümölcs mix is lehet), vagy akár vanília öntet is készíthetünk
  • cukor, mely helyettesíthető mézzel, barnacukorral

Tálaláshoz:

  • mák
  • porcukor 

ELKÉSZÍTÉS

Túrógombóc:

  1. Törjük át a túrót egy krumplinyomó vagy egy villa segítségével. 
  2. Adjunk hozzá 3 darab tojássárgáját, a búzadarát és egy csipet sót, majd az egészet keverjük össze a villával. 
  3. A habbá vert tojásfehérjét forgassuk bele az előbb összekevert túrós masszába. 
  4. Rövid időre hagyjuk állni a hűtőben, hogy a dara megduzzadjon (kb. annyi idő elég, amíg felforr a víz). 
  5. Közben a tűzhelyen forraljunk fel enyhén sós vizet. 
  6. A túrós masszából vizes kézzel formáljunk kis pingpong labda nagyságú gömböcöket, majd tegyük bele a forrásban lévő vízbe és addig főzzük míg feljönnek a gombócok a víz tetejére (kb. 15-20 perc). 
  7. A víz tetejére feljött gombócokat lecsepegtetés után hempergessük meg porcukros mákba.

Meggyöntet:

A kiolvadt meggyet lassú tűzön forraljuk fel a cukorral vagy a mézzel és már kész is a meggyszószunk.

Tegyünk a tányérra néhány gombócot és öntsük rá vagy mellé a meggyöntetet. Akár egy szószos csészébe is beletehetjük az elkészült mártást, így mindenki ízlés szerint meglocsolhatja a gombócokat tálaláskor.

Jó étvágyat!

A szerzőről