Válassza az Oldal lehetőséget

A parajdi só előnyei

A parajdi só előnyei

Az Erdélyben található Hargitával már gyermekkorunk olvasmányaiban is találkozhattunk, amennyiben elolvastuk Tamási Árontól az „Ábel a rengetegben” című regényét. Ugye emlékszünk még, hogy Ábel barátja Márkus, aki a Hargitára ment gyógyulni? Ennek a helynek ugyanis messzeföldön híres gyógyító erőt tulajdonítanak, természetesen okkal. Egyik oka ennek, a nevezetes parajdi só.

Lévén, hogy a parajdi só az egyik legjobb minőségű sók közé tartozik, ezért számtalan területen felhasználásra kerül, mint például étkezések, ivókúrák és fürdőzések alkalmával, inhalálás során, illetve alternatív gyógyász-termékekként. 84 féle olyan ásványi anyagot tartalmaz (köztük igen magas koncentrációban kalciumot, káliumot, jódot és magnéziumot), amely elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Vásárlásunkkor azonban célszerű a termékcsomagoláson feltüntetett származási helyet is megtekintenünk, mivel a Désről és a Parajdról származó só között különbség van.

A KONYHAASZTALUKON

A parajdi só természetes kősó, amely távol áll a mesterségesen előállított konyhasóktól. Kézzel bányászott, adalékanyag mentes, és gyakorlatilag apró darabokra őrlése után azonnal fogyasztható úgy, ahogyan a Természet a számunkra előállította. Sóssága a tengeri sótól és a konyhasótól is kellemesebb, a tartósított ételek jobbak maradnak, mivel előállítása során mellőzik a különböző kémiai tisztításokat és az egyéb csomósodásgátló E-jelzésű adalékanyagokat. Oldott állapotában ivókúrákhoz is használják, amely alkalmas az alvászavarok, valamint a krónikus fejfájás ellen, valamint serkentheti a vérkeringést, ezáltal javítja a koncentrációt is.

A FÜRDÉSEINK SORÁN

Ez a kiváló, természet adta só külsőleg és belsőleg is egyaránt kedvez az embernek, Parajdon ezért gyógyfürdőt is létrehoztak az egészségüket megőrizni kívánóknak és a gyógyulni vágyóknak egyaránt. A különböző bőrbetegségek (ekcéma, pikkelysömör) kezelésénél igen hatásosnak bizonyult, emellett az izomfájdalmakkal és reumatikus problémákkal küszködők is a só gyógyhatásáról tesznek említést. Otthon szappanként, fürdősóként és sótéglaként is alkalmazhatjuk, miközben az én-időnkre szánt egy-másfél órát egy meleg vízzel megtöltött kádban relaxálásra fordítjuk. Stressz csökkentő hatása által oldja a szorongást és általánosan regenerálja a szervezetünket. Hidratál és visszaállítja a bőr egészséges pH-értékét, mivel szabályozza testünk faggyútermelését is.

INHALÁLVA

Fertőtlenítő hatása miatt a különböző fertőzésekre és gyulladásokra is gyógyír lehet. A parajdi sóbánya földalatti csarnokait a légúti megbetegedésekből gyógyulni várók előszeretettel használják. A bánya a páratartalmának köszönhetően a levegőben lévő szennyeződéseket megszűri, így hatékonyan alkalmazható asztma, tüdőgyulladás, tüdőtágulat, arcüreggyulladás, hörghurut vagy egyéb allergiás probléma ellen. Enyhíti a légzési nehézségeket és kedvezően hat a horkolásra egyaránt. Ma már több városban is létrehoztak sószobákat és sókamrákat a testi egészség megőrzésének vagy gyógyulásának érdekében.

Baranyi Attila