Válassza az Oldal lehetőséget

Alázat, az élet egyik erénye

Alázat, az élet egyik erénye

Az alázat szó jelentését a magyar nyelv szépségéből adódóan sokan félre értelmezhetik és egy negatív jelentést párosíthatnak hozzá, mely valószínűleg az “alá”, “aláz” szótag miatt lehet. Nagyon lényeges, hogy a szó jelentését sokszor összekeverjük az alázás, alázkodás, meghunyázkodás szó jelentésével. Ha kicsit jobban elkezdünk kutakodni a szóval kapcsolatban, akkor láthatjuk, hogy ez a legkevésbé szól az alárendeltségi viszonyról két ember között, inkább közelebb áll az egymás iránti tisztelethez, egyenrangúsághoz, csak hogy pár majdnem szinonimát említsünk. 

Az alázat igen fontos szerepet játszik a mindennapokban, a párkapcsolatban, a munkahelyen vagy önmagunk “megismerésében”, fejlődésében.

ALÁZAT A HÉTKÖZNAPOKBAN

Hogyan mondok valamit, mit teszek, milyen a hozzáállásom más emberekhez, dolgokhoz. 

Az alázat megmutatja, hogy mit gondolok magamról, más emberekről, a világról a környezetről. Egy olyan tulajdonság, de mondhatjuk inkább gyakorlatnak, szemléletnek, mely segíthet új dolgokat elsajátítani, más emberekkel való kapcsolatainkat pedig pozitív irányba, magas szintre emelni, segíti a személyiségfejlődésünket.

Az alázat egy szóval kifejezve: tisztánlátás. Annak látni saját magunkat, mint akik valójában vagyunk, se többnek, se kevesebbnek. Az alázatos ember látja a gyengeségeit és az erősségeit, ha szükséges, hajlandó tanulni is, új ismeretekre szert tenni és a gyengeségeit pozitív irányba változtatni. Ahhoz viszont, hogy a tulajdonságainkkal tisztában legyünk, önismeretre és befelé fordulásra van szükségünk, mely egy hosszú kitartó folyamat, de hosszú távon megéri rá fordított időt és energiát. 

Mikor vagyunk alázatosak más emberekkel?

 • elfogadjuk, hogy vannak nálunk okosabbak, tehetségesebbek is,
 • be – és elismerjük a hibáinkat, hibás lépéseinket, és
 • kerüljük azokat a vitákat, amikor másnak van igaza
 • elfogadjuk, hogy a dolgok másképpen is történhetnek, mint ahogy elképzeltük

 

 • mások meglátását annyira tiszteletben tartjuk, mint a saját magunkét
 • tudunk bocsánatot kérni, valamint meg tudunk bocsátani másoknak
 • és vállaljuk tetteink következményét
 • nyitottak vagyunk és elfogadjuk, hogy mindig van mit tanulnunk és tovább fejlődnünk az élet minden területén

ALÁZAT A MUNKAHELYEN

Egy munkahelyen a szaktudás mellett talán még fontosabb egyrészt, hogy az adott munkatársnak milyen a munkához való hozzáállása, másrészt pedig, hogy milyen személyes tulajdonságokkal rendelkezik, melyek pozitív hatással lehetnek a munkájára.

  De mik azok a tulajdonságok, amik lényegesek és akár tovább fejleszthetőek a munkavégzés során?

  • jó kommunikációs készség
  • pontosság megbízhatóság
  • asszertivitás
  • rugalmasság
  • tanulási képesség
  • problémamegoldó képesség
  • konfliktuskezelő képesség
  • motiváló képesség
  • együttműködés
  • munka iránti alázat

  Az alázat egy rendkívül pozitív dolog, mely nagyon fontos lehet akár a munkavégzés folyamatában is. Az alázat egy hozzáállás, amely azt fejezi ki, hogyan viszonyulunk jelen esetben a munkatársainkhoz, vezetőnkhöz. Alázat nélkül nehezen válhatunk jó szakemberré, hiszen az ilyen ember könnyen elfelejtheti, hogy folyamatosan tanulia és képeznie szükséges magát ahhoz, hogy minél több szakmai dolgot elsajátíthasson az adott területen. Minden helyzetben lehet fejlődni és érdemes valamit tanulni, illetve ezáltal a következtetéseket levonni, mely később a hasznunkra válhat. 

  Ha elvész az alázat, akkor könnyen megy az egózás, emiatt kevésbé érvényesül a mások felé való nyitottság is. Az alázatnak fontos része a tisztelet, akár a munkatársaink vagy a vezetőnk iránt, illetve lényeges az is, hogy tudjuk meghallgatni a másikat és halljuk is meg, amit mond. Egy partneri viszonyban úgy lehet valaki jó szakember, ha kifejezi a másik iránti nyitottságát és egyben érzékeli a másik embert is. Amikor támogatni szeretnénk valakit és elkerüljük azt, hogy felül kerekedjünk rajta és akár uraljuk őt, helyette inkább azt a megoldást választjuk, hogy segítjük őt pl. egy tanáccsal egy kérdés megválaszolásakor.  

  Munkavégzés szempontjából ugyan előnyös, ha olyan dolgot csinálunk, amit szeretünk, mégis fontos arra törekednünk, hogy a minőségi munka mellett, a kevésbé hozzánk illő, passzoló feladatokat is alázatosan lássuk el, függetlenül attól, mennyire tartja éppen kedvünk. 

  Ha valaki ilyen hozzáállással végzi munkáját a mindennapokban, tekintélyt szerezhet a kollégái körében, vállalkozóként pedig több potenciális megbízást is kaphat. Az ilyen munkavállaló ahelyett, hogy munkaidőben gondolkodik, inkább projekteken töri a fejét, ennek köszönhetően sokkal gyorsabban, szinte észrevétlenül telnek el a munkanapjai. 

  Amikor csapatban dolgozunk nélkülözhetetlen a megfelelő kommunikáció, melybe beletartozik a másikra való odafigyelés, a másik megértése és az aktív hallgatás is. Az ügyfelekkel vagy partnerekkel történő kommunikáció során lényeges, hogy alázatosan meghallgatva, egyenrangú partnerként kezeljük és érdemrendben tegyünk hozzá a beszélgetéshez, ügyfélkezeléshez, projekthez, hogy kevésbé kerüljön előtérbe az ego. 

  A pályakezdő fiataloknál megfigyelhető, hogy náluk is van alázat, csak egy kicsit másképpen. Ők inkább a feladat és a szakma felé alázatosak, mint a munkaadó vagy vezető felé. Az alázatos ember ugyanakkor tisztában van azzal, hogy először energiát szükséges befektetni az adott pozícióba, tanfolyamokba, tanulási folyamatba ahhoz, hogy a későbbiekben ezt a tudást kamatoztatni tudja. Egy alázatos pályakezdő türelmesen, szívesen, teljes elfogadással, akár plusz elismerés nélkül és teljes erőbedobással végzi a munkáját, mert tisztában van vele, hogy a kemény alázatos munkájának később majd a többszöröse jön vissza, térül meg.

  A szerzőről