Válassza az Oldal lehetőséget

Újévi magyar szokásaink

Újévi magyar szokásaink

Szilveszter és az Újév a leggazdagabb babonák és szokások tekintetében. Az év ennek a napján megfigyelhető, hogy ilyenkor az átlagosnál többen is megfogadnak valamit a következő évre vonatkozóan és nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy mit és hogyan teszik ezen a 2 napon. De vajon mely dolgokra érdemes figyelni, milyen szokások vannak és mi az, amit fontos lehet elkerülni?

ÚJÉVI SZOKÁSAINK ÉS BABONÁINK

  • az újévi zajok távol tarthatják a rosszat
  • Szilveszeter éjjelén érdemes lehet kinyitni az ajtókat és ablakokat, hogy távozzon az óév az újév pedig be tudjon jönni
  • ahogyan az újév első napján cselekszünk az meghatározhatja az egész évünk alakulását
  • régen szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, ezzel megőrizve az egészséget
  • ha figyelünk arra, hogy az év utolsó napjáról is maradjon étel a hűtőnkben és így kezdjük az évet, akkor az új esztendőben is várhatóan “marad mit a tejba aprítani”
  • a régi időkben mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe és a babona szerint az, aki megtalálta férjhez ment vagy megnősült
  • szerencsét hoz, ha megtöltjük a konyhában félig tele lévő tartókat (só, cukor, kávé, lisztes edény stb.)

 

  • aki üzlettel foglalkozik, annak ajánlatos lehet gyümölcsöt fogyasztania, annak érdekében, hogy gyümölcsöző éve legyen. Például ha almát eszik, számolja meg mennyi almamagot talál benne, mert annyi szerencse fogja érni az évben
  • aki férjhez szeretne menni, figyeljen arra, hogy egy jó megjelenésű férfi kívánjon neki először boldog új esztendőt. Ha egy nő kíván először az szerencsétlenséget hoz, ha pedig egy idős férfi, akkor ebben az évben sem megy férjhez, ha pedig nős ember, akkor nős férfi szeretője lehet. 
  • új babona, hogy sokan ezen a napon tankolják tele az autójukat, hogy egész évben tele legyen a benzintank
  • akik ezen a napon dolgoznak, olyan munkát végezzenek, amit egész évben szívesen csinálnak
  • új hagyomány az is, hogy ezen a napon malacos képet, kabalát vagy édességet hordanak maguknál azok, akik bőségessé és szerencséssé szeretnék varázsolni az évüket

AMIT EZEN A NAPON ÉRDEMES KERÜLNI

  • kerüljük a baromfi fogyasztását, hiszen hátra kaparja  a szerencsénket
  • a halat is hagyjuk ki inkább az étlapról, mert elúszhat vele a szerencse
  • újév napján hagyjunk mindent bent a házban, mert ha kiviszünk valamit, akkor elszállhat a szerencse ezen napon kerüljük azt, hogy valakinek kölcsön adunk vagy valakitől kölcsön veszünk/kérünk valamit
  • újév első napján tartsuk távol magunkat a veszekedéstől, azért hogy békés legyen az új esztendőnk ez ne kísérje végig az évünket
  • kerüljük az orvos kihívását, illetve az orvoshoz menést, hiszen akkor a következő évet betegséggel fogjuk tölteni
  • tilos kivinni a szemetet, hiszen azzal kidobjuk a szerencsénket is
  • tilos mosni, varrni, teregetni, sepregetni, vasalni (vagyis házimunkát végezni)

ÉTELEK

A szilveszter elképzelhetetlen malac nélkül, melyet a magyarok különböző sültek, vagy virsli formájában fogyasztanak. A hagyomány szerint azért hoz szerencsét, mert az orrával előre túr, tehát a jövőbe mutat. Hazánkban a sertés mellett hagyományos étel ilyenkor a lencse, melyből levest és főzeléket is egyaránt készíthetünk. Aki lencsét fogyaszt annak az év során tele lesz a pénztárcája. 

Szilveszterkor sok helyen sütnek pogácsát is. Ilyenkor érdemes lehet az egyik pogácsába egy érmét sütni és az a szerencsés, aki megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. 

Ha ilyenkor még rétes is kerül az asztalra, akkor minél több tölteléket rakunk bele, annál több boldogság fog érni minket. Természetesen az ételek mellett ilyenkor előtérbe kerül a pezsgő fogyasztása is. Egy hagyomány szerint, ha az újév első perceiben ezzel az itallal koccintunk, akkor a folytatás is gazdag és pompás lesz. 

Amint láthatjuk az év ezen napján érdemes néhány tevékenységre és ételre nagyobb figyelmet fordítanunk, annak érdekében, hogy még nagyobb eséllyel teljen úgy az elkövetkező évünk, ahogyan azt mi elképzeltük.

Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánunk! 🙂