Válassza az Oldal lehetőséget

Sütőtökös november

Sütőtökös november

A hideg napok közeledtével a sütőtök hallatán nagyon sokaknak a frissen sütött, sütőből kivett, krémes állagú, édes ízű sütőtök jut eszébe. A sütőtök egy eléggé megosztó étel, melyet vagy kedvel valaki, vagy egyszer megkóstolta és azóta sem tartozik a kedvencei közé. Lássuk mi az, amit érdemes tudni róla, és miért fontos a fogyasztása.

A SÜTŐTÖK EREDETE ÉS SZOKÁSOK

Egyes forrásokban azt olvashatjuk, hogy a sütőtök őshazája Észak-Amerika, de van ahol Közép – és Dél-Amerika trópusi vidékeit említik meg. A szó angolul „pumpkin, melynek gyökere a görög „pepon” (nagy dinnye kifejezés). Ezt a franciák „pompom”-á, az angolok pedig „pumpion”-ná alakították, majd befejezésképpen az amerikai gyarmatosítók honosították meg a mai „pumpkin” megnevezést. A magyar nyelvben is többféleképpen nevezik. A sütőtök népies megnevezését halljuk, ha valaki azt mondja, hogy:

 •         dinkatök
 •         tamburatök
 •         bosztán
 •         olasztök
 •         döblec

Az első sütőtök magok a spanyol hódítóknak köszönhetően kerültek be Európába. Magyarországon a 19. században kezdtek el foglalkozni komolyabban a sütőtök termesztésével, melyet amellett, hogy étkezési és takarmányozási célra használtak, mindamellett a tök magjából az olajat is kisajtolták.

Az Ocampo-i (Mexikó) leletek szerint művelésük kb. Kr. e. 7000 körüli időkre tehető és igazi hagyomány volt. A maják, majd az inkák később pedig az aztékok kultúrájában alapvető élelmiszernek számított a tök.

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek előtti estét jelenti. Ez egy ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában lakó törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet, vagyis a nyár végét és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Az ő hitfelfogásuk szerint ezen a napon tért vissza azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben hunytak el és azóta állatok testében léteztek.

Európában a halloween ünneplése sokáig a feledés homályába merült. Az utóbbi években azonban újból visszatért és egyre népszerűbb hazánkban is. A halloween legfontosabb jelképe a töklámpás lett, ilyenkor a gyerekek beöltöznek, több helyen partikat rendeznek, illetve az udvart vagy az otthonokat túlvilági hangulatúvá varázsolják. 

MIÉRT LEHET ELŐNYÖS A TÖK ÉS A TÖKMAG FOGYASZTÁSA?

 •  ballasztanyagokban gazdag, viszont kalóriában szegény
 • sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, mint például C, E – vitamin, vas, cink magnézium
 • béta-karotinban gazdag, ennek köszönheti narancssárga színét
 • a béta karotin a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul, mely védelmet nyújt a daganatos megbetegedésekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szembe
 •  segíthet az elalvásban

 

 • a tökben található még kálium is, mely a sav-bázis egyensúlyt biztosítja, illetve a vízháztartást szabályozza az emberi szervezetben
 • nagyon magas a fehérjetartalma
 • csökkentheti a csontritkulás és a koleszterinszintet
 • nagy az antioxidáns tartalma
 • támogathatja a prosztata és a húgyhólyag egészséges működését
 • hozzájárulhat a szív egészségéhez
 • 2-es típusú cukorbetegség esetén megakadályozza a vércukorszint ingadozását
 • pozitív hatással lehet az emésztésre

 

EGY KIS TÖRTÉNELEM A MAGYAR SÜTŐTÖKRŐL

Ahogyan írónk is említette a sütőtököt, mint kertészpecsenyét.

“Kertészpecsenye lesz a vacsoránk – újságolta édesanyám. Az ám, csakhogy ahhoz a pecsenyéhez nem kellett bicska. Kertészpecsenyének a sült tököt csúfolja a szegény ember.” / Móra Ferenc: Mindennapi kenyerünk/

 • Nagydobosi sütőtök

Ez az első államilag elismert, Magyarországon termesztett sütőtök fajta. Nagydobos, Magyarország leghíresebb sütőtöktermesztő vidéke is, amely Szabolcs-Szatmár Bereg megyében található. Súlya nagyjából 5-10 kg, a héja szürke, kemény, bőrszerű, húsa vastag narancssárga, formája kerek. Íze az édestől a gesztenyére emlékeztető ízig terjed. A legjobb sütőtök ebből a fajtából készíthető és a C-vitamin tartalma magasabb, mint a többi tökfajtáé.

 • Orange (kanadai) sütőtök

Az orange, kanadai sütőtök vagy sonkatök néven is ismerős lehet számunkra. Tömege körülbelül 2-4 kg, a héja és a húsa (vastag) narancssárga, formája legjobban a lopótökre hasonlít. Íze finom krémes állagú, jól tárolható és feldolgozható.

 • Kiszombori sütőtök

Magyarországon ez a 3. legismertebben termesztett sütőtök fajta. Ezt a tököt a fagy beálltáig lehet szedni, ennek héja ezüstszürke, hosszanti barázdákkal. Húsa vastag okkersárga, íze kitűnő és hasonlít a nagydobosi sütőtökre.

A NAGYDOBOSI SÜTŐTÖK SÜTÉSE

 1. Vágjuk félbe a tököt, majd egy kanál segítségével kaparjuk ki belőle a magokat.
 2. Szeleteljük fel őket nagyjából 5-8 cm-es darabokra. Vághatjuk kockára is vagy félkörívre is.
 3. A felszeletelt sütőtököket tepsibe rakjuk úgy, hogy közöttük minden irányból hagyunk egy kis távolságot, majd előmelegített sütőbe tesszük.
 4. Sütési ideje körülbelül 80-90 perc, 30 percig 220 fokon, 30 percig 200 fokon, majd végül 20-30 percig 160 fokon végezzük. Légkeveréses sütő esetében az előkészített tököt 180 fokon 60 percig süssük
 5. Ha a villát könnyen bele tudjuk szúrni, akkor már kész is van a sütőtökünk.

MI KÉSZÜLHET A SÜTŐTÖKBŐL?

Készíthetünk belőle levest, tölthetjük, megsüthetjük, kacsamellhez, csirkemellhez is jó választás lehet, csinálhatunk belőle pitét, muffint, kuglófot, pogácsát, rétest. Számos módon és formában felhasználhatjuk, csak a fantáziánk szab határt annak, hogy milyen ételekhez és hogyan alkalmazzuk.

Ahogy láthatjuk a sütőtöknek nagyon sok olyan hasznos tulajdonsága van, mely miatt érdemes lehet fogyasztani, illetve különbözőképpen felhasználhatjuk az ételek készítése során. Ha ennek ellenére valaki kevésbé kapott kedvet a fogyasztásához vagy a kóstoláshoz, akkor faraghat töklámpást, melyet kitehet az otthonában vagy az udvarra.

A szerzőről