Válassza az Oldal lehetőséget

Miért más a PurPur gabona?

Miért más a PurPur gabona?

A pékségekben és az élelmiszer boltokban megannyi kenyér és péksütemény közül választhatunk és ki is tudna ellent mondani egy frissen sült kenyérnek vagy süteménynek? Fontos azonban tudnunk, hogy vannak egészségesebb megoldások is, melyek között érdemes szétnéznünk és megkóstolnunk őket. Összefoglaltuk mit érdemes tudni a PurPur búzáról, melyből a PurPur kenyeret készítik.

A PURPUR BÚZA

A kenyérsütés során hosszú ideig kerülték a PurPur búza használatát, melyet teljesen véletlenül „fedeztek fel” újra. Mivel a kenyérsütésnél javarészt a fehér kenyér sütését részesítették előnyben, – melynek fogyasztását mai napig sokan preferálják – ezért a kenyérsütésnél mellőzték a PurPur búzát. Pedig ez a búza egyidős a legősibb búzafajtákkal, viszont a világ csak bizonyos területén termesztették. Eredetét tekintve vélhetően Etiópiából származik. 1872-ben a Vörös-tenger mentén bukkantak rá erre a színes gabonára. Mivel az évek során továbbfejlesztésére kevesebbet gondot fordítottak, ezért is őrizhette meg ez a búzafajta „eredeti jellegzetességeit”.

A PurPur búza bíbor színe miatt felkeltette egy vetőmaggyártó cég érdeklődését, ezt követően a cég a PurPur búzából egy sajátosan ízletes és eredményes teljeskiőrlésű kenyér előkeverékét alkotta meg.

Amikor felismerték a PurPur búza összetevőinek kivételes tulajdonságait, először a pékek, majd pedig a fogyasztók körében is egyre inkább nőtt az igény az ebből készült kenyerek fogyasztására.

MIT TARTALMAZ?

Antociánt (anthos=virág, cyanos= kék), mely a flavonoidok csoportjához tartozik. Az antociánt a „másodlagos növényi anyagok” csoportjába sorolják, mely egy nagyon erős antioxidáns. Jelentős mértékben megköti a szabad gyököket, melyek a helytelen táplálkozás és a világ szennyezett környezete miatt felhalmozódhatnak a szervezetünkben. Ezek a hatások jelentős mértékben hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kialakulásához, illetve gyorsíthatják a sejt öregedését.

A PurPur búzából készített termékek támogatást nyújthatnak az egészséges életvitelhez. Magas értékű összetevői, mint például az élelmi rostok és antociánok, mely a búzaszem külső rétegében található, belekerülnek a kenyérbe is. Az antocián tartalom a PurPur búzában kis híján 10-szer több, mint a hagyományos lisztben.

A PurPur búza bíbor színe tipikus külsőt kölcsönöz a kenyérnek, és erről kapta a nevét is. A PurPur kenyeret PurPur teljes kiőrlésű lisztből és rozsból állítják elő.

A PurPur búza és lisztje vöröses színű, az ebből készült kenyér ettől kapja különleges ízét, jellegzetes színét és hosszabb eltarthatósági idejét.

KINEK ÉS MIÉRT HASZNOS

A PurPur búzából készült kenyerek fogyasztása pozitív hatással van az emberi szervezetre, mert:

  • élelmi rostban gazdag
  • lassabban szívódik fel a fehér kenyérhez képest
  • elkerülhetjük vele a vércukorszint hirtelen emelkedését, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják
  • majdnem 10-szer több az antocián tartalma, mint a hagyományos fehér lisztnek
  • hosszabb ideig eltartható

ÁRA

Jelenleg egyre több szupermarketben és pékségben kapható már. 400-500 grammos kiszerelésben érhető el többnyire, melynek ára jelenleg 400-600 Ft között van. (2019. év végi adatok alapján)

Amennyiben nyitottak vagyunk az új dolgok kipróbálására és szeretnénk odafigyelni arra, hogy minél egészségesebben táplálkozzunk, érdemes megkóstolni a PurPur búzából készült kenyeret is.

A szerzőről