Válassza az Oldal lehetőséget

Időzítsük magunkat a szerveinkhez

Időzítsük magunkat a szerveinkhez

A “mai”, hagyományos kínai orvoslás szerint (mely egyes tudósok szerint az ősi hunok alkotta 5 elemre visszavezethető tudás alapja) az emberi testben lévő 12 fő szerv meghatározott időben tud hatékonyabban működni vagy éppen pihenni. Minden tevékenységhez, mint a sportolás, pihenés, étkezés tartozik egy alkalmas “időpont”, amely a napunk megszervezésében is segítséget nyújthat.

Ha figyelünk belső biológiai óránkra, testünk jelzéseire és belső ritmusunkra, a napjaink is eredményesebbek lehetnek ezáltal.

1-3 óra – MÁJ

Ezidőtájt a legalacsonyabb a szervezet teljesítőképessége. Ebben az időszakban a máj teljes erőbedobással méregtelenít. Ilyenkor fontos a mély alvás, hogy a máj a lehető legtöbb energiával tudjon feltöltődni a következő napra

3-5 óra – TÜDŐ

Ekkor van a tüdő aktív ideje, ilyenkor készül fel az egész napos munkára. A szervezetnek ez idő alatt nagy mennyiségű oxigénre van szüksége, amelynek a szintje ha megfelelő, mélyen alszunk, akkor a légzésünk is mély és hosszú lesz.

 

5-7 óra – VASTAGBÉL

Ebben az időintervallumban működik legaktívabban a vastagbél. Egészségügyileg az a székletűrítés ideje. Szervezetünk megszabadul a salakanyagban található mérgektől, ennek köszönhetően elkerüljük, hogy azok visszaszívódjanak, ezáltal csökkentve szervezetünk teljesítőképességét. Szánjunk elég időt a felébredésre testileg és szellemileg is egyaránt, kerüljük a stresszt, a rohanást, folyamatosan ébredezzünk és igyunk reggel folyadékot!

7-9 óra – GYOMOR

Ilyenkor működik legerősebben az emésztőrendszer, ezért fontos a bőséges, ásványi anyagban és vitaminban gazdag reggeli. Ebben az időszakban a gyomor és a belek aktívak, ezáltal teljes mértékben megtörténik a tápanyagok felszívódása. Mindenképpen célszerű ebben az időszakban egy kiadós reggelivel indítanunk a napot, kávé helyett pedig teát fogyasszunk, hogy a testünk is felébredjen lassan.

9-11 óra – LÉP

A testhőmérséklet optimális, a teljesítőképességünk nagyon magas, az idegrendszerünk pedig ebben az időszakban a legnyugodtabb. Ilyenkor indul be a lép és a hasnyálmirigy működése, jöhetnek a gyümölcsök, a méz, akár az édesség is, de kerüljük a fizikai megterhelést.

11-13 óra – SZÍV

Ez a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom, könnyű ebéd elfogyasztására. Sétálj egyet, ha időd és lehetőséged engedi!

13-15 óra – VÉKONYBÉL

A vérkeringés lelassul, az energiák a vékonybélbe koncentrálódnak, a fájdalomérzékelés csökken és fokozódik a fizikai aktivitás. Ha tehetjük ebben az időszakban érdemes fogorvoshoz menni. Az egész napos tápanyag felszívódás miatt nagyon fontos ez az időszak.

15-17 óra – HÚGYHÓLYAG

Ekkor dolgozik a legintenzívebben a hugyhólyag, ilyenkor érdemes bőségesen cukor – és alkoholmentes folyadékot fogyasztani, hogy szervezetünk kiüríthesse a méreganyagokat. Ideális a sportolásra, a munkára és a tanulásra ez az időszak.

17-19 óra – VESE

A vesénk ilyenkor van a legnagyobb tisztító munkában. Fontos, hogy kerüljük a túlzottan zsíros, cukros, és sós ételek fogyasztását. Ilyenkor jöhet egy könnyed vacsora elfogyasztása és egy kis pihenés “lezárásként”.

19-21 óra – KERINGÉS

Ha ezt az időszakot választjuk a vacsoránk elfogyasztásához, azt már a szervezet kevésbé tudja feldolgozni és elraktározza másnapra. “Megkezdi a munkáját” a szívburok és a vér. Mivel ezen időben érzékeink kifinomultabbak lehetnek, érdemes ellátogatni színházba, olvasni vagy éppen zenét hallgatni. Ilyenkor ugyanis lelassulnak az energiapályáink és felkészülünk az éjszakai alvásra.

21-23 óra – HÁRMAS MELEGÍTÉS

Ilyenkor testünk és lelkünk is egyaránt pihenésre, nyugalomra vágyik, teljesítőképességünk lecsökken, ezért is ez a legpihentetőbb alvás ideje. Ebben az időszakban biztosított a test teljes feltöltődése, ezért még inkább kerüljük az evést és a dohányzást ekkor.

23-1 óra – EPEHÓLYAG

Ilyenkor a legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, a fájdalom nehezen csillapítható. Ebben az időszakban a leggyengébb a szív működése, valószínűleg ezzel magyarázható az, hogy ilyenkor megnövekszik a szívpanaszok és a szívbetegségek okozta kellemetlenségek. Ezen okokból kifolyólag is javasolt a 23 óra előtti lefekvés, alvás.

A szerzőről