Válassza az Oldal lehetőséget

Amit a fürjről tudni érdemes

Amit a fürjről tudni érdemes

Mostanság egyre népszerűbbé válik az egészséges táplálkozás hazánkban, kezdünk visszatérni kicsit a régi szokásainkhoz, gyökereinkhez. Emlékezzünk vissza nagymamáink kedvenc húslevesére, amelyet többször főztek fürj madárból, hiszen húsa, tojása jóval ízletesebb, mint a házityúké. Nézzük meg alaposabban, miért is!

FÜRJ, MINT MADÁR

A fürj a tyúkalakúak rendjébe és a fácánfélék családjába tartozó madárfaj. Méretét tekintve körülbelül harmad akkora (testhossza: 16-18 cm), mint a háztyúk. 10-12 hetesen kezd el tojást tojni.

A japán fürj főként magvakkal, gerinctelenekkel (bogarak, hangyák, pókok, rovarok, csigák, hernyók) táplálkozik. Mivel ez az aprócska madár nem csak magvakkal és zöldfélékkel táplálkozik – mint nagyobb társa a tyúk – hanem gerinctelenekkel is, talán ennek köszönhető, hogy kicsiny mérete ellenére sokkal koncentráltabb tojásának az összetétele.

FÜRJHÚS

A fürj húsa nagyon egészséges, mivel koleszterinben és zsírban szegény, viszont vitaminokban, vasban gazdag.

Elkészítésekor – kicsinyke mérete miatt – érdemes számolni azzal, hogy egy felnőtt adagnak két fürj felel meg. Készülhet belőle pörkölt, rántott hús, fűszeres sült, illetve leves.

FÜRJTOJÁS

A fürj tojása amellett, hogy számos vitamint (A-vitamin, E-vitamin, D-vitamin) és ásványi anyagot (Vas, Cink) is tartalmaz, több felhasználási móddal rendelkezik.

Ez a pici apró tojás nagyon gusztusos sütve, szendvicseken, kiváló díszítőelem lehet egy hidegtálon, készíthetünk belőle süteményt, valamint egyszerűen csak a héjában is megfőzhetjük.

Fogyasztható nyersen is, ez esetben érdemes valamilyen turmixba belekeverni, s ilyen módon meginni. A héja könnyen emészthető, kiváló kálciumforrás a csontoknak és az ízületeknek.

Fogyasztása 100 oC-os sütőben történő megsütés után, porrá zúzva ajánlott. A porból naponta kétszer egy teáskanálnyit érdemes vízben vagy valamilyen italban elkeverni és meginni.

A szerzőről