Válassza az Oldal lehetőséget

A méz előnyei és fajtái

A méz előnyei és fajtái

A méhek által készített méz hosszas folyamat után kerülhet az asztalunkra, de nagyon értékes és alkalmazása igen sokrétű, attól függően milyen mézfajtát választunk.

Az akácméz a legismertebb Magyarországon, melyre jellemző:

  • magas gyümölcscukor tartalom,
  • folyékonyabb, mint a többi méz,
  • világos, szinte áttetsző színű,
  • akácvirág illatú,
  • lágy ízű,
  • nehezen kristályosodó.

Az akácméz hatásai:

  • fertőtlenítő hatású,
  • köhögéscsillapító hatású,
  • gyomorsavtúltengés esetén is ajánlott.

A hársméz arcpakolásnál alkalmazható, az akácméznél sötétebb, ugyanakkor az alábbiak jelemzőek még rá:

  • fűszeres, kicsit kesernyés ízű,
  • hárs illata van,
  • kesernyés íze miatt, nem előnyös főzéshez, sütéshez használni.

A hársméz hatásai:

  • gyulladásgátló,
  • megfázás, lázas betegségek esetén javasolt,
  • torokgyulladáskor, köhögéskor csillapító hatású,
  • idegesség, álmatlanság esetén is alkalmazható,
  • görcsoldó, fertőtlenítő hatású,
  • gátolja a szervezetben a zsírlerakódást, vagyis az érelmeszesedést.

A napraforgó méz aranysárga színű, sötétebb,

  • hamar kristályosodó,
  • mézeskalács készítésnél javasolt,
  • sütéshez-főzéshez is ajánlott.

A napraforgó méz savas, ezért savtúltengés esetén nem javasoljuk.

A repceméz jellemzői:

  • gyorsan kristályosodó
  • sárgás színű
  • nem kifejezetten kellemes ízű, ugyanakkor gyomorsav esetén nagyon eredményes és javasolt.

A virágméz sokféle növényből, mezei virágból készül, ezért igen hatékony és összetett a hatása.
A színe sötétebb sárgás, de kristályosodásra ez a mézfajta is hajlamos.

A szerzőről