Válassza az Oldal lehetőséget

Új év, új lehetőségek

Új év, új lehetőségek

Beköszöntött az újév és megkezdtük 2021-et. A szobánkban álló karácsonyfa még mindig emlékeztet bennünket az előző év meghitt pillanataira, amelyeket jó esetben családtagjainkkal és szeretteinkkel tölthettünk el.

Mostanra azonban elmúltak az ünnepek és próbálunk szépen, lassan visszarázódni a megszokott életünkbe, de könnyen meglehet, hogy még hetekig az előző évszámot írjuk keltezésként a dokumentumainkra. Egyesek mostanra már átgondolták, hogy tavalyhoz képest idén milyen külső vagy belső változásokat, illetve változtatásokat szeretnének elvégezni maguk körül vagy önmagukban az életminőségük javulásaképpen, ezért különböző fogadalmakat tettek.

FOGADALMAKKAL?

A fogadalmaink átsegíthetnek bennünket azokon a nehézségeken (lustaság, tunyaság, kedvtelenség, stb.), amelyekkel elkerülhetetlenül találkozunk a pozitív változás felé vezető úton, mivel a régi mondásunk szerint „az adott szónak súlya van”. Tehát amit kijelentettünk, ahhoz kötelesek vagyunk tartani magunkat.

Bár ez a mai korra viszont annyiban módosult, hogy „a szó elszáll, az írás megmarad”, így tehát előnyös, ha a puszta kijelentésük helyett (vagy mellett) le is írjuk azokat a szokásokat például, amelyeket szeretnénk felvenni.

Sokan elhatározzák, hogy az újév beköszöntével megkezdik alakjuk formálását azért, hogy az elmúlt téli hetekben felszedett kilókat és macipocakot elhagyják és mellette erősödjenek. Szokták volt mondani azt is, hogy „január első hetében megtelnek a konditermek, amik a második és harmadik hétben kiürülnek”. Ugyan mit ér az az elhatározás, ami a kitartás hiányában kudarcba fullad?

Ahogyan haladunk előre a következő év felé és netán sorra adjuk fel a fogadalmainkat, előfordulhat, hogy elkámpicsorodunk. Van azonban egy jó hírünk!

B.U.É.K.!

Vagyis, Bármikor Kezdhetsz Új Életet! Valóban egyszerűnek és kézenfekvőnek tűnik a fogadalmainkat valamilyen neves ünnephez kapcsolni, de ez aligha lehetne kötelező. Aki azonban mégis konzervatívabb gondolkodású és ragaszkodik hozzá, annak is megannyi lehetősége van, akár havonta!

A téli vagy nyári napforduló, a nap-éj egyenlőség vagy a csillagjegyváltás is kiváló alkalmak lehetnek a születésnap, névnap vagy épp a házasságkötés dátuma mellett. Az újító, illetve haladóbb gondolkodásúak viszont bármelyik naptári dátumot neves ünneppé varázsolhatják önmaguk számára, ami egyedi és csak az övék.

Hasznos lehet, ha fogadalmainkban lépésről lépésre haladunk, mint ahogyan az esküvőt is rendre megelőzi az ismerkedési fázis, valamint a legtöbb esetben a szülőknek való bemutatás is. Ellenben nagyon erős akarat szükséges a hirtelen és drasztikus változtatáshoz, mint pl. egy-egy szenvedélyünk (cigaretta, alkohol, egyéb) elhagyása, de ez is lehetséges, mint ahogyan az esetleges kudarcunk utáni bűntudat is. Ez utóbbi végett is érdemes talán, ha a fokozatosság elvét betartva apránként kezdjük a változást.

Sikerekben, vidámságban és pozitív változásokban gazdag boldog új évet kívánunk mindenkinek!”

Baranyi Attila