Válassza az Oldal lehetőséget

Tokaj-Hegyaljai borvidék szőlőfajtái

Tokaj-Hegyaljai borvidék szőlőfajtái

Korábban a Tokaj-hegyaljai borvidék adottságairól és településeiről írtunk, a mostani cikkünkben összegezzük a szőlőfajtákat, a különlegességeket, valamint szó esik 1-2 jól ismert tokaji fajtáról is.

SZŐLŐFAJTÁK

  • Furmint
  • Hárslevelű
  • Gohér
  • Kövérszőlő
  • Sárgamuskotály
  • Zéta (Ormeus)

BORKÜLÖNLEGESSÉGEK

Tokaji máslás: 

A szamorodni vagy az aszú seprőjére (az erjedés végén a hordó alján összegyűlt, élesztősejtekből álló üledék) felöntött mustból vagy pedig megegyező évjáratú borból alkoholos erjedés útján készített tokaji borkülönlegesség. Jellegzetes érlelési illattal és zamattal rendelkezik, valamint a forgalomba hozatal előtt legalább 2 évig, ebből legalább 1 évig fahordóban érlelik a bort.

Tokaji fordítás:

A kipréselt aszútésztára (tésztaszerű, péppé feldolgozott aszúsodott szőlő) felöntött, meghatározott termőhelyről származó mustból vagy azonos évjáratú borból alkoholos erjedéssel készült bor. Jellegzetesen – hasonlóan a másláshoz – érlelési illattal és zamattal rendelkezik, valamint szintén a forgalomba hozatal előtt legalább 2 évig, ebből legalább 1 évig fahordóban érlelik a bort.

Tokaji szamorodni:

A Tokaji borvidék területén termesztett nemesen rothadt, a tőkén aszúsodott szőlőszemeket is tartalmaz a szamorodni. Válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával állítják többnyire elő és természetes cukrot tartalmazó mustból, szeszes erjedés során készül ez a tokaji borkülönlegesség. A forgalomba hozatal előtt legalább 2 évig, ebből legalább 1 évig úgyszintén fahordóban érlelik a bort.

Tokaji aszú:

A Tokaji borvidék természetes édes, fehér bora a tokaji aszú, melyet nagyon sokan a borvidék hallatán ezzel párosítanak össze szinte azonnal. Az aszú nagyon különleges “borfajtája” hazánknak és emellett annak mondható a borvilág egészének mind a készítési módja, mind az egyedi íze miatt is.

Az aszúkészítés folyamatát évszázadok óta 2 mértékegység határozza meg, egyrészt a puttony, másrészt pedig a gönci hordó. Az aszú készítésekor a mustot vagy az alapbort ráöntik az aszútésztára, majd a pépet ázni hagyják. Ezt követően a zsákokban préseléssel és szűréssel elválasztják a mustot az aszútésztától. 

Az aszú erjedése hetekig vagy akár hónapokig is tarthat. Az aszúbor ízvilágát befolyásolja a keverési arány, vagyis hogy egy gönci hordó (136,6 literes tölgyfa hordó) mustot hány puttony (25kg/puttony) aszútésztára öntenek rá. Ettől függően nevezik a tokaji aszút 3, 4, 5 vagy 6 puttonyosnak. A hagyományoknak megfelelően érlelése fahordóban történik. Az érlelési idő legalább 18 hónap, melyet követően a bor jellegzetes “Tokaji” formájú palackba kerül. 

Tokaji eszencia:

Nagyon régi és elismert tokaji borkülönlegességek az eszencia borok, amelyek a tokaji borok csúcsát jelentik. Szüret idején az aszúsodott szőlőszemeket egyesével, kézzel válogatva szedik le, majd a szüret végéig nagy aszús tartályokban tárolják. A felhalmozott aszúszemek súlyuknál fogva préselik ki önmagukat, melynek sűrűsége leginkább a mézhez hasonlítható. Az igy kapott sűrű nektárt üvegballonokban vagy kisméretű fahordókban éveken keresztül érlelik. 

PINCÉSZETEK, BORKÓSTOLÁS

A térség olyan különböző borral kapcsolatos rendezvényekkel várja vendégeit, mint a Tokajban található Szerelmi pincesor, vagy a 2500 fő befogadására alkalmas Fesztiválkatlan szabadtéri rendezvényközpont. 

Tokajban kialakításra került egy kultúrnegyed is, melynek részei a Kulturális és Konferenciaközpont, a Paulay Ede Színház és a Világörökségi Bormúzeum, mely interaktívan mutatja be a Tokaji borvidéket. Lehetőség van borbusszal 4-5 óra alatt 3 pincészetet körbejárni és megkóstolni, megvásárolni a borászok borait.

A térségen tartózkodva érdemes lehet ellátogatni Tolcsván a Bormúzeumba. Hercegkút felé járva nézzük meg az itt található pincéket, melyeknek jellegzetes háromszög alakú pincebejáratai már messziről is láthatók.

A térségben számos jobbnál jobb pincészetet látogathatunk meg, az éttermekben nagy hangsúlyt fektetnek az ételekre és a hozzá illő borok megismertetésére, valamint számos programmal népszerűsítik a borvidék borait. Minden évben megrendezésre kerül a Tokaji, illetve a Tolcsvai borfesztivál, viszont ezeken kívül egész évben színes programokkal várják az ide látogatókat, ezért utazás előtt érdemes lehet utánanézni, hogy milyen programokra tudunk ellátogatni. Ezen kívül az aktív kikapcsolódást kedvelők is találnak maguknak többféle lehetőséget, sőt látnivalókban is gazdagnak mondható ez a terület. 

A Tokaji borvidék érintett településeinek épített örökségei, természeti kincsei, a táj szépsége évről évre egyre több látogatót vonz a térségbe.

A szerzőről