Válassza az Oldal lehetőséget

Szekszárdi borvidék

Szekszárdi borvidék

A Szekszárdi borvidék Tolna megyében a Szekszárdi dombság legkeletibb részén a dombság és a Sárköz találkozásánál lelhető fel. A borvidékre főleg a vörösborok jellemzőek, de fehérborokat is készítenek. 

A BORVIDÉK TELEPÜLÉSEI

  • Alsónána
  • Báta
  • Bátaszék
  • Decs
  • Harc
  • Medina
  • Mórág
  • Őcsény
  • Sióagárd
  • Szálka
  • Szekszárd
  • Szentgál-Szőlőhegy
  • Várdomb
  • Zomba

A BORVIDÉK TÖRTÉNELME, ADOTTSÁGAI

Sokan a római idők előtti korra teszik a borvidéken zajló szőlőtermelést, viszont az első bizonyítékok a latinokhoz köthetőek. Szekszárd helyén akkor egy Alisca nevű római település volt, mely Körül Probus császárnak köszönhetően vörösbor fajtákat termesztettek. Ezt bizonyíthatja a város maradványai között szarkofág, mely a város logója és jelképe is egyben. A szarkofágon a  mitológiai jelenetek mellett egy szőlőtőke is található. Később a 11. század közepén az esztergomi káptalan alapító oklevelében az adományok között említést tesznek már a borról is. “Alig” két évszázaddal később már jelentős szőlőtermesztés zajlott az egyházi területeken.

A menekülő rácok ezt követően honosították meg a kadarkát, a délszláv borkultúrát és a borkészítést. Azonban a 18. század hozott új lendületet, amikor az ide csábított németek szőlőművelésbe kezdtek. Fejlődött a technika, fellendült a kereskedelem és a szőlőművelés megélhetési forrássá vált. 

A borvidék területe körülbelül 6000 ha, melyből nagyjából 2300 hektárnyi terület I. osztályú szőlővel van betelepítve. A szőlőhegyek fő alkotója az agyag és a homokkő néhol akár 30 méter vastag lösztakaróval tarkítva.  Enyhe tél és száraz nyár jellemző, viszonylag gyorsan tavaszodik. A fagyok ritkán tesznek kárt.

A Szekszárdi borvidéken túlnyomó többségben vörösbort termelnek, ezért az ültetvények 80%-ban vörös szőlőt termesztenek. Csupán a maradék 20%-on találhatók fehér szőlő ültetvények. 

SZŐLŐFAJTÁK

  • Chardonnay
  • Olaszrizling
  • Cabernet franc
  • Cabernet sauvignon
  • Kadarka
  • Kékfrankos
  • Merlot
  • Zweigelt

A vörösborok tekintetében a leggyakoribb fajtaborok például a kékfrankos, cabernet sauvignon és a cabernet franc. A remek minőségű szekszárdi vörösborokat a közepes savtartalom, magas csersav és alkoholtartalom jellemzi. Aromáját vizsgálva főleg a fekete bogyós gyümölcsök és a fűszeresség jellemzi, melyet kiegészíthet a tölgyfás érlelés által nyújtott zamat.

JELLEGZETES BOROK

Szekszárdi kadarka

A fajtát napjainkban valamennyien hungarikumként emlegetjük, azonban feltevések szerint a Balkánon keresztül a várnai csata (1444) után a rácok hozták magukkal, akik a török uralom elől nagy tömegben menekültek hazánkba majt telepedtek le. A szőlőfajta mellett a termesztésének és az ebből készült bornak  a készítési módját is elterjesztették. Jelenleg körülbelül 400 ha kadarka található az országban, melynek nagyjából egynegyede a Szekszárdi borvidéken van. 

A bor világhírét feltehetően csodálatos színének köszönheti. Évjárattól függően a világos rubin színtől a sötétbíbor színig szinte minden árnyalat megtalálható benne. Fűszeres illata a több éves érlelés eredményeképpen egy igazán különleges élményt nyújthat annak, aki megkóstolja. Ízvilága fűszeres, bogyós gyümölcsre emlékeztethető a leginkább. 

Szekszárdi bikavér

A szekszárdi bikavér minimum 4 szőlőfajtából tevődik össze, melynek arányát előírások szabályozzák. Az alapot a minimum 45% kékfrankos és 5% kadarka adja, melynek kötelező jelenléte mellett maximum 40%-ban használható cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot. A szekszárdi bikavért minden minőségi kategóriában legalább 1 évig hordóban érlelik. 

A hagyományokat követő hozzáértő gazdák munkájának eredményeképpen elkészült bor színére a sötétebb rubin, valamint a bíbor szín a jellemző. Illata és zamata nagyon változatos, egyedi, tele gyümölcsösséggel, melyek az idő előrehaladtával egyensúlyba kerülnek, ezért is nyújthatnak felejthetetlen élményt a vörösbort kedvelők számára. 

PINCÉSZETEK, BORKÓSTOLÁS PÉLDAKÉNT

  • Bodri Pincészet
  • Danubiana Borászat
  • Fritz Borház
  • Heimann Családi Birtok
  • Lajvér Borház

A borvidék több éttermében és szálláshelyén lehetőség van a kiváló zamatú borok megkóstolására egy magyaros ebéd vagy vacsora mellé kortyolgatva. Főleg a vörösbort kedvelők számára előnyösek ezen borvidéki vörösborai. Számos pincészet közül választhatunk, ahol megízlelhetjük és igény esetén meg is vásárolhatjuk a pincehideg borokat.

LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK

A borvidéken érdemes lehet ellátogatni a következő helyekre:

  • Györkönyi Pincefalu
  • A Gemenci Erdei Vasút
  • Sötétvölgy kedvelt kirándulóhely Szekszárdtól 12 km-re
  • Decsi Tájház
  • Sárközi babamúzeum 
  • Szekszárdi Mézeskalács Múzeum
  • Szekszárdi Bormúzeum
  • Szekszárdon a Babits Mihály Emlékház

A 2020 évben megrendezésre kerülő programok ezen a linken olvashatóak. 

Minden évben szeptemberben rendezik meg a Szekszárdi Szüreti Napok rendezvényt, mely egy igazi hétvégi családi program lehet. Gyermekprogramokkal, zenés táncos mulatságokkal, borkóstolással várják a Szekszárdra látógatókat.

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Borvidék félmaraton futóversenyt, melyen a résztvevők a gyönyörű panorámát nyújtó Szekszárdi-dombságon található szőlőültetvényeken keresztül tehetik meg ezt a távot. 

A borvidék egy igazi vörösbor paradicsom lehet az ínyenceknek is, de akik az aktív kikapcsolódást keresik, ők is megtalálják a számukra legjobban megfelelő programot.

A szerzőről