Válassza az Oldal lehetőséget

Mit érdemes tudni a barantáról?

Mit érdemes tudni a barantáról?

Az 1997-ben hivatalos harcművészeti foglalkozásként megalakult Baranta gyakorlatilag 1100 éves múltra tekint vissza, és a magyar műveltség mellett a magyarság testkultúráját, illetve a fegyveres- és pusztakezes irányzatait foglalja magában. Elnevezése a somogyi térségből ered, amely mai nyelvre fordítva „harcjátékok”-at jelent. Mottójuk a híres neves Zrínyi Miklóstól származik, aki szerint „a vitézség nem egynapi tanúság!”.

TÖRTÉNETE

A barantázók megismerik és elsajátítják azokat a magyar harci értékeket, valamint gondolkodásmódot (illetve észjárást), amelyet elődeink képviseltek az elmúlt száz, ezer évben. Azonban a hagyományőrzésen túl ezt a szellemiséget továbbviszik és folyamatosan fejlesztik, amelyhez nyitott gondolkodású hozzáállásuk jelentősen kedvez.

Egyéni és közösségi gyakorlatokat egyaránt tartalmaznak az edzések, amelyek az egyéni készségeket és a csoportban való sikeres összműködést is kiválóan elősegítik. Használnak többek között íjakat (földön és lóháton), fokost, kardot, szablyát, kopját, csatakereszteket rövid és hosszú botokat, valamint saját testüket is természetesen a birkózáshoz és az egyéb pusztakezes közelharci feladatok elsajátításához. Ezek mellett részét képezi még a néptánc és éneklés is.

TECHNIKA, ELEMEK

Az eszközök és mozgásformák között átfedést is találhatunk, így tehát egy íjászati technika alapelemei megegyeznek vagy hasonlatosak lehetnek egy-egy vívástechnikával, amely pedig a birkózás során is előjöhet. Mindig az a személy oktat, aki jobban és ügyesebben bánik az adott eszközzel még akkor is, ha az illető kezdő státuszban van a Barantában.

Rendszeresen szerveznek edzőtáborokat, amelyre a Kárpát-medence különböző tájairól jönnek el kezdők és haladók, hogy barátságos hangulatban építsék egymást és a közösséget egyaránt. Mivel a mozgás szerves részét képezi az egészség megtartásában, ezért arra buzdítunk mindenkit, hogy amennyiben egy csekélyke kis része is kíváncsi a magyar harcművészetre, keresse fel a lakhelyéhez eső legközelebbi egyesületet és érdeklődjön a továbbiakról! 

Baranyi Attila