Válassza az Oldal lehetőséget

Mire jó a szódabikarbóna

Mire jó a szódabikarbóna

Napjainkban az étkezés mellett sokan előnyben részesítik a háztartásban a természetes anyagok használatát a takarítás, tisztítás során, melyre jó megoldást nyújthat a szódabikarbóna. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy miért ajánlott a fogyasztása és mennyi mindenre használhatjuk otthonunkban.

A SZÓDABIKARBÓNA EREDETE

A szódabikarbónát ismerhetjük ezen a néven is, hogy nátrium-hidrogén-karbonát, melynek a képlete NaHCO3. Ez egy fehér, kristályos szerkezetű, fehér anyag, mely az élelmiszer boltokban, gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban egyaránt könnyen beszerezhető. Az íze enyhén sós és enyhén lúgosító hatása van a szervezetünkre.

A szódabikarbónát már nagyszüleink is ismerték és széles körben használták is, emiatt jó néhány néven ismert lehet számunkra. Találkozhatunk a szódakenyér, a főző szóda és a bikarbóna szókapcsolatokkal is. A szó a saleratus szóból ered, melyben a sal a só szót, az aeratus pedig a szénsavat jelenti. 

A szódabikarbónát már az ókori egyiptomiak is ismerték, ők elsősorban tisztítószerként és szappanként használtak a mindennapjaikban.  Laboratóriumi körülmények között a francia kémikusnak, Nicolas Leblancnak sikerült elsőként előállítania a nátrium-karbonátot 1791-ben. Ezt követően két new york-i pék, John Dwight és Austin Church alkotta meg az első olyan gyárat, ahol a sütéshez szódabikarbónát használtak fel.   

FELHASZNÁLÁSA

A szódabikarbónának két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik az étkezési, melyet sütésnél illetve belsőleg vagy külsőleg alkalmazhatunk, a másik pedig a nem étkezési, mely a takarításnál lehet nagy segítségünkre.

Nézzük meg kicsit bővebben mennyi mindenre jó ez a költséghatékony, sokoldalú, környezetbarát szer.

 • Készíthetünk belőle fluorid mentes fogkrémet, bőr és testradírt.
 • Használhatjuk dezodorként, mivel semlegesíti a testszagot.
 • Enyhítheti a gyomorégést.
 • Alkalmazhatjuk fürdősóként.
 • Csinálhatunk belőle súrolószert, segíthet evőeszközeink, edényeink, sütőnk. valamint mikrohullámú sütőnk tisztán tartásában
 • Alkalmas az olaj és zsírfoltok eltávolítására.
 • Jó megoldás lehet a vágódeszka, hűtő, kuka, vízlefolyó szagtalanítására.
 • Tisztíthatjuk vele a szőnyegünket, lefolyónkat, mosógépünket. 
 • Háziállat esetében segíthet a macskadoboz szagtalanításában vagy a háziállat ágyának tisztításában.
 • Nagyszerű megoldás lehet a plüssállatok tisztítására, edzőcipők szagtalanítására és ágynemű frissítésére.

Hosszabb időn keresztül történő nagy mennyiségű fogyasztás esetén káros hatásai is előfordulhatnak. Érdemes kerülni a szódabikarbónát szív, máj vagy vesebetegeknek, magas vérnyomással rendelkezőknek vagy sószegény diétát folytatóknak, valamint a kismamáknak is.

HASZNÁLATA BELSŐLEG

Hozzávalók:

 • 1 db nagyobb fej fokhagyma
 • 2 db citrom leve
 • 100 gr méz
 • 1 kiskanál étkezési szódabikarbóna

Elkészítése:

A megtisztított fokhagymát vágjuk apróra, keverjük hozzá a kifacsart citrom levét egy edénybe, majd adjuk hozzá a mézet és a szódabikarbónát is. A keveréket tegyük bele egy tiszta zárható üvegbe és 8-10 napig hagyjuk állni. Ezt követően már fogyaszthatjuk is, tárolása hűtőszekrényben történjen. Napi 2-3 kiskanál fogyasztása a javasolt. Segíthet az optimális testsúly megőrzésében, megakadályozhatja a csontritkulás, illetve a cukorbetegség kialakulását.

A Tibetben élők nagyon sok éve ezt a keveréket fogyasztva védekeznek a betegségekkel szemben (a recept ugyanis onnan származtatható).

Méregtelenítés

A 3 hetes kúra alatt, napi 3-szor, étkezés előtt, üres gyomorra igyunk meg 1 dl langyos vízben feloldott 1 csapott mokkáskanálnyi étkezési szódabikarbónát. Az ebéd, illetve  vacsora előtti mennyiség csökkenthető 1-2 csipetre is. 

A 3 hetes kúrának köszönhetően könnyebbé válhat az emésztés, enyhítheti a puffadást, a gyomorproblémákat, lúgosíthat és szinten tarthatja a pH-értéket. A hatása tovább fokozható, ha a táplálkozásunkra is odafigyelünk és előnyben részesítjük a lúgosító ételek fogyasztását, mint például zöldségek, gyümölcsök  és próbáljuk elkerülni a savasító hatású húsféléket, fehér cukrot, fehér lisztet. 

Egy próbát megérhet ezt a nagyon olcsó sokoldalú “csodaszert” kipróbálni egészségünk megőrzése és akár a takarítás hatékonyságának a megkönnyítése miatt is.