Válassza az Oldal lehetőséget

Miért ajánlott a petrezselyem fogyasztása

Miért ajánlott a petrezselyem fogyasztása

Valószínűleg minden magyar konyhában megtalálható a petrezselyem, melyet sokan levesbe vagy a tányér díszítésére használnak főleg, pedig ez a zöld levelekkel rendelkező zöldségféle számos pozitív hatással lehet a szervezetünkre. Nézzük meg milyen fajtái és hatásai lehetnek a petrezselyemnek!

PETREZSELYEM FAJTÁI

Petrezselyemgyökér

Formára legjobban a sárgarépához hasonlítható, hosszúkás keskeny tápanyagokban gazdag zöldség. A sárgarépához képet rostokban gazdagabb, illatában erőteljesebb. Magas az illóolajtartalma feltűnően aromás az íze, ezért célszerű inkább megfőzve fogyasztani.  A petrezselyemgyökér karotint és E-vitamint is tartalmazhat. Illatos zöldellő levelét ételeinkbe fűszerként és levélzöldségként egyaránt használhatjuk. 

Metélőpetrezselyem

Ezt a fajta petrezselymet elsősorban levele miatt szokták termeszteni. A metélőpetrezselyemre a nagy zöld lomb és az apró vékony elágazó gyökér jellemző, ezért csak a zöldjét érdemes felhasználni. Levelei laposak, gyönyörű sötét zöld színűek és nagyon kellemes friss illatuk van. Metélőpetrezselymet tarthatunk akár otthon is egy cserépbe vagy balkonládába ültetve, a konyhánkban egy polcon vagy az erkélyen.  Csokorba szedve könnyen megvásárolhatjuk kedvenc piacunkon, illetve akár az élelmiszer boltokban.

VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK

Annak ellenére, hogy a kalóriatartalma alacsonynak mondható, a tápértéke viszont nagyon magas. Minden része ehető, illetve mind a levele mind pedig a gyökere tartalmaz a szervezet számára jótékony összetevőket. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a 

  • klorofill
  • A-vitamin
  • B-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • K-vitamin
  • illóolajok
  • foszfor
  • kalcium
  • kén
  • réz
  • vas
  • antioxidánsok

POZITÍV HATÁSA A SZERVEZETRE

  • leveles részét fogyasztva vízhajtó hatása miatt fokozhatjuk a vesék működését,
  • segíthet a bélflóra egyensúlyának a fenntartásában, fokozhatja az anyagcserét,
  • jótékonyan hathat a magas vérnyomásra,
  • erős antioxidáns hatása is ismert,
  • serkentheti az immunrendszerünk működését,
  • néhány szál petrezselyemzöld elrágcsálásával kellemesebbé tehetjük leheletünket (megszüntethetjük vele a fokhagyma szagot is),
  • hatásos lehet szúnyogcsípésre,
  • segíthet a túlzásba vitt napozás esetében az égés enyhítésében.

A petrezselyem fogyasztását azonban érdemes kerülni bakteriális gyulladás megléte esetében, illetve várandós anyukáknak.

FELHASZNÁLÁSA

Fűszerezés

A petrezselyem levelével fűszerezhetjük a salátákat, leveseket (mint például különböző zöldséglevek), főételeket (mint például tésztából készült ételek, főzelékek, húsok ízesítését izgalmasabbá tehetjük vele), sőt még a burgonyapürének is elképesztő színt és ízt adhatunk általa. Szinte bármilyen ételt fel tudunk dobni ezzel az üde zöld színű fűszerlevéllel, persze ha illik ízvilágban is az adott ételhez.

Pakolás

Egy kanál összezúzott petrezselyem levélhez hozzá keverünk egy kevés mézet és egy kanál tejszínt. Ezt 10 percig az arcon hagyjuk, majd langyos vízzel lemossuk. A pakolás tisztíthatja a kötőszövetet, selymessé varázsolhatja a bőrt

Petrezselyem tea

3 dl vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi összeaprított petrezselyemlevelet. 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ízesítés nélkül is fogyaszthatjuk, azonban aki jobban szereti, nyugodtan ízesítheti citrommal és mézzel. Napi maximum 2 pohár fogyasztás javasolt, mert nagyobb mennyiségben hányingert okozhat. Miért lehet előnyös a tea fogyasztása? A tea fogyasztásával megszabadulhatunk a szervezetünkben lévő fölösleges víztől, emiatt csökkenhet a súlyunk, serkentheti az emésztést és ellazíthatja az izmainkat.

Petrezselyem víz

Egy kancsónyi mennyiségű vizet tegyünk fel forrni, tegyünk bele 2 csokor petrezselyemzöldet, majd 10 percet hagyjuk főni. A tűzhelyről levéve várjuk meg míg kihűl. Addig hámozzuk meg ½ uborkát és szeleteljük fel. Ha kihűlt a “petrezselymes víz” tegyük bele felszeletelt uborkát és 1 citrom levét. Az így elkészített italt öntsük  bele egy kancsóba, majd 1 éjszakára állni hagyjuk a hűtőszekrényünkbe. Másnap leszűrés után már fogyaszthatjuk is. Az így elkészített víz segítséget vízhajtó hatása miatt segítséget jelenthet vesekő esetén.

Ahogy a leírtakból láthatjuk ezt a sokoldalú zöldségfélét az íze miatt, azonkívül pedig a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt is érdemes lehet fogyasztani. 

A szerzőről