Válassza az Oldal lehetőséget

Igyál meleg teát szívem…

Igyál meleg teát szívem…

A világ talán egyik legkedveltebb itala a tea, mely amellett hogy egyes kultúrák szerves része, az emberi szervezetre is jótékony hatással lehet. Élénkítő hatása miatt azok is fogyaszthatják, akik kevésbé szeretik vagy  valamilyen okból kifolyólag kerülniük szükséges a kávé fogyasztását. De vajon milyen pozitív hatásai lehetnek egy csésze forró tea elfogyasztásának még?

A teában található antioxidáns vegyületek gátolják meg a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásait, ezáltal pozitív hatással lehetnek a szervezetünk működésére. Az antioxidást nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkentheti a:

  • szív és érrendszeri megbetegedést
  • a daganatos betegségeket
  • jótékony hatással lehet az ízületi gyulladásokra
  • kálium, kálcium és fluor tartalma miatt pozitívan befolyásolhatja  a csontritkulás mértékét vagy akár meg is előzheti annak kialakulását

A tea az antioxidáns hatása mellett, antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik, mely gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, illetve védelmet biztosíthat akár az emésztőrendszeri fertőzések egy részével szemben is.

GONDOLTAD VOLNA?

Számos kutatás alátámasztja, hogy a tea fogyasztása gátolhatja a rákmegelőző állapotok rosszindulatú daganattá való kialakulását. 

Egy tanulmányozás eredménye az lett, hogy azon személyek akik napi 3,75 dl-nél több teát fogyasztottak azoknál jelentős mértékben csökkent a szív és érrendszeri megbetegedések száma.

Egy elemzés során összehasonlították, hogy a víz és a tea fogyasztása, hogyan befolyásolja az erekben a vér áramlását, mely utalhat a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyére. A rövid és a hosszú távú vizsgálatok is nagy különbséget mutattak ezzel kapcsolatban: azt erősítették meg, hogy a tea fogyasztók esetében az erek tágabbak, a véráramlás szabályosabb. Ez alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a tea fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések számát. Vagyis minél több teát fogyasztunk annál inkább csökkenthetjük ennek kialakulásának kockázatát.

A nyári melegben sokan inkább a hideg italok fogyasztását részesítik előnyben pedig a meleg teának nyáron hűtő, télen pedig fűtő hatása van. A melegebb italok fogyasztása kevésbé terheli meg a szervezetet. Ha például étkezés közben folyamatosan kortyolgatunk belőle a szervezetünk hidratáltabbá válik, így az elfogyasztott étel is könnyebben emészthető válik. 

JAPÁNOK TEA FOGYASZTÁSA

A japánok a zöld tea fogyasztását preferálják a legjobban, melyet szertartás szerűen fogyasztanak. A máj, a bőrbetegségek valamint a bágyadtság elleni szereként is alkalmazzák hosszú idők óta. Elkészítése során a zöld teát csészébe teszik, ezt követően lassanként bambuszkanállal forró vizet mernek rá, miközben bambuszbottal folyamatosan kevergetik. Az így keletkezett sűrítményt öntik a csészékbe, melyet forró vízzel hígítanak.

Az elmúlt években hazánkban is egyre elterjedtebb lett a tea fogyasztás “kultusza”. Számos teaházból válogathatunk, ahová szívesen beülhetünk ismerőseinkkel egy forró teára, de a hidegebb napokban is jól eshet a meleg szobánkban, egy takaróval betakarózva egy jó forró tea elfogyasztása.

A szerzőről