Válassza az Oldal lehetőséget

Fűszerezz kakukkfűvel!

Fűszerezz kakukkfűvel!

A kertünkben lévő egyedien jellegzetes illat akár arról is árulkodhat, hogy bizony ott kakukkfű virágzik. A kerti kakukkfű ugyanis kivételesen finom illatának és ízének köszönhetően igen széles körben használt fűszernövény. Sokoldalúsága és gyógyhatása miatt ajánlott, hogy a családi “házipatikának” egyik legfontosabb részét képezze.

Ismeretes még démutka, balzsamfű, vadcsombor, kakucskafű, timián, tömjénfű, illetve töményfű neveken is. Fontos azonban észben tartanunk, hogy csak csínján bánjunk a fűszerezésekor, mivel sajátos aromája ugyan kis mennyiségben élvezhető, nagy mennyiségben azonban kedvezőtlenre változtathatja ételünk harmónikus ízvilágát.

TÖRTÉNETE

Ezt a ma már általánosan elterjedt fűszernövényt még az ókori görögök, valamint az egyiptomiak is ismerték és előszeretettel használták. Valószínűsíthető, hogy a 17. századi francia konyhából került Erdélybe, ahonnan pedig csakhamar elterjedt az egész országunkban. Az étel fűszerezése mellett még javasolt teaként is fogyasztani, a fürdőzéseinkhez használt kakukkfű-illóolajok pedig még kellemesebbé és élvezetesebbé tehetik a relaxációs énidőnket.

HASZNOSSÁGA

A különböző ásványi anyag tartalmának, vitaminoknak és flavonoidoknak köszönhetően igen erős természetes antioxidánsnak bizonyult, amelyek a káros szabadgyökök elleni küzdelemben elengedhetetlenül fontosak.

Gyógyító hatása legfőképpen a két gomba- és baktériumölő összetevőjének (timol, karvakrol) köszönhető, ezért kiváló a sebek fertőtlenítésére, torokfájásra és köhögésre, serkenti az emésztést, valamint kedvezően hat a stressz ellen, mivel görcsoldó hatással is rendelkezik.

TEAKÉNT KÉSZÍTHETJÜK

Gyógyteánkat könnyedén elkészíthetjük a következőképpen: 1-2 gramm (kb. 2 teáskanálnyi) szárított kakukkfüvet helyezzünk egy bögre forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig áztatni. Ezt követően szűrjük le, tetszés szerint ízesíthetjük mézzel, majd pedig melegen fogyasszuk el!

Kedvünk szerint akár halmozhatjuk is az élvezetet, vagyis egy kellemes esti fürdőzés közbeni kakukkfűtea kortyolgatása közben elmerenghetünk a természet és az ember egységén és viszonyán. 

Baranyi Attila