Válassza az Oldal lehetőséget

Bíró László – a golyóstoll feltalálója

Bíró László – a golyóstoll feltalálója

Bíró László József újságíró, festőművész, feltaláló, 1899. szeptember 29-én született, Budapesten. Neve a golyóstoll feltalálásával vált ismertté.

VAJON HONNAN SZÁRMAZHATOTT AZ ÖTLET?

Számos legenda olvasható arról, hogy vajon hogyan születhetett meg az az ötlet, hogy Bíró László golyós végű tollal kísérletezzen, melyek a következőek lehetnek:

  • Az utcán golyózó gyerekeket látott és a pocsolyán keresztül átguruló golyó ragadta meg a fantáziáját, mely víz nyomot hagyva maga után gurult tovább.
  • A kiborult tintásüvegből kiguruló acélgolyók adták az ötletet.
  • A nyomdagépek rotációs festékhengerének egyenletes mozgása ihlette

A GOLYÓSTOLL MŰKÖDÉSE

Egy valami biztos volt, hogy a nyomdatechnikában használathoz hasonló tintát akart alkalmazni.

Bíró megfigyelte azt, hogy az újságok nyomásánál bevállt tinta, egyrészt gyorsabban megszárad, másrészt pedig a papíron szárazon és piszkolódás nélkül megmarad. Mivel ez a sűrűbb tinta cseppfolyódástól mentes volt, ezt az adottságot kihasználva egy apró golyót szerkesztett a tollba, mely a tintát annak az aljára vezette. 

A működési elve nagyon egyszerű, ahogy a toll a papíron mozog, közben a benne lévő golyó forog, így juttatva a tintát a papírra.

A FELTALÁLÁS

Bíró a találmánya tervezését Budapesten kezdte el és 1931-ben bemutatta az első golyóstollát, melynek mérete még nagyon nagy volt és rossz minőségben lehetett vele írni.

Ezt követte a kicsinyítés, ezeknek a tollaknak a működési elve már a mai golyóstollal megegyező volt, de még alkalmatlanok voltak a betű írására, illetve a benne található golyó is többször elakadt benne. 

További fejlesztésnek köszönhetően 1938-ban szabadalmaztatták a golyóstollat Magyarországon. 

Bíró 1938 év végén a zsidótörvény miatt úgy döntött, hogy elhagyja az országot. Először Párizsba ment, majd 1940-től Argentínában vonulva kísérletezgetett tovább. 

Ezt követően 1943. június 10-én Argentínában szabadalmaztatta találmányát. Az első rendszeres eladásra gyártott golyóstollakat 1945-től Eterpen néven árusították New Yorkban (mai értékre átszámítva kb 20.000 Ft-ért), majd Biropen néven gyorsan elterjedt az egész világban. Az országban, ahol haláláig, élt tiszteletére ezen a napon ünneplik az Argentín Feltalálók Napját.

Amellett, hogy az automata sebességváltó, a golyósdezodor feltalálója, és kiváló újságíró is volt egyben, legismertebb találmánya mégis a golyóstoll maradt. Bíró László József 1985. október 24-én halt meg új hazájában Buenos Airesben.

A szerzőről