Válassza az Oldal lehetőséget

A Bocskai öltöny vagy vitézkötéses kabát?

A Bocskai öltöny vagy vitézkötéses kabát?

A Bocskai öltöny attól a Bocskai Istvántól ered, akit 1605-ben Magyarország és Erdély fejedelmévé választottak és aki az 1606-os végrendeletében arra intette az erdélyieket és magyarokat egyaránt, hogy akármilyen korona alá is kerülünk az elkövetkezendő évszázadokban, vérünktől fogva mindig maradjunk meg egymásnak. Ez a majdnem félévezredes viselet még a mai korban is megállja a helyét!

TÖRTÉNETE

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcban is használatos volt, majd az 1920-as polgári öltözékben is viselték, de a II. világháborút megelőzően is hordták a középosztály tagjai, valamint az iskolások formaruhaként, amikkel eszmei értéke egyre csak növekedett.

JELLEGZETESSÉGE

A Bocskai öltöny magyaros jellegét a jellegzetes zsinórozása és a különböző gombkötői munka adja. Éppen ezért leginkább azok hordták, akik a hazafias érzelmeket, illetve a nemzeti öntudatot kívánták kifejezni és szimbolizálni, valamint az összetartást a honi és a határon túli magyarság között.

Színes és fekete változata egyaránt ismert, azonban ez utóbbi a trianoni békeszerződés gyásznapjára utal. Jellemzője fiúknál a (Magit-pajzsos) sapkarózsával és kócsagtollal ellátott aranyzsinórozású sapka, zakó, nadrág és rojtos selyemkendő kombináció, lányoknál pedig a blúz és szoknya összeállítás.

MAI VISELETKÉNT

Manapság divatos különleges alkalmakkor, mint például esküvőkön, fogadásokon, bálokon, diplomaosztókon, illetve katonai díszszertartások során is (mint a tisztavatás, vagy az államalapításunk megünneplése, az 1948/49-es szabadságharc megemlékezése, illetve a köztársaság kikiáltásának az ünnepe).

Azoknak, akik általában vacillálnak, hogy egy-egy alkalomra milyen ruhát is öltsenek magukra, szívből javasoljuk a Bocskai öltönyt!

Baranyi Attila