Válassza az Oldal lehetőséget

Miért fogyasszunk fokhagymát

Miért fogyasszunk fokhagymát

Annak ellenére, hogy Magyarország legnagyobb része alkalmas a különböző hagymafélék termesztésére, a legismertebb, valamint termésmennyiség tekintetében a legfigyelemreméltóbb ilyen területünk Makó és környéke. A makói vöröshagyma és fokhagyma egyaránt hungarikumnak számít (állami elismerése 1975-ben történt meg). Illata és íze is intenzívebb, a kínai fokhagymáéhoz képest, illetve különbség még az is, hogy az ázsiai változat “szakállka” nélküli. Vásárlásnál érdemes lehet erre figyelni. Mivel a  magyar konyha részét képezi, ezért számos étel esetében használjuk, viszont érdemes lehet a szervezetre gyakorolt pozitív hatása miatt is fogyasztani.

VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK

A fokhagymában található vitaminokat és ásványi anyagokat, úgy juttathatjuk be legjobban a szervezetünkbe, ha megpucolva nyersen elrágcsálunk 1-2 gerezdet belőle. Arra azonban számítsunk, hogy magas illóolaj tartalma másnap a bőrünkön keresztül fog távozni, ezért érdemes inkább hétvégén fogysztani. 

Fokhagymában lévő vitaminok, ásványi anyagok:

  • A-vitamin
  • B-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • A fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfor tartalma.
  • Kálcium
  • Kálium
  • Magnézium 

FOKHAGYMA HATÁSA A SZERVEZETRE:

  • Megelőzheti a vérrögök kialakulását.
  • A fokhagymában lévő allicin segíthet a vérnyomás csökkentésében, ezért olyan népszerű azoknak, akik alternatív megoldást keresnek a vérnyomás problémák kezelésére. 
  • Gátolhatja a vérlemezkék összetapadását.
  • Pozitív hatással lehet a koleszterinre.
  • Szinten tarthatja a vércukorszintet.
  • Fogyókúra esetében is érdemes lehet fogyasztani, hiszen szabályozhatja a szervezetünkben a zsírsejtek kialakulását.
  • Csökkentheti a hajhullást.
  • Megelőzheti és enyhítheti a megfázásunkat.
  • Tisztíthatja a bőrt.
  • Távol tarthatja a szúnyogokat.
  • Kiváló antibakteriális és gombaölő hatás van.

Túlzott fogyasztás esetén lehetnek ugyanakkor mellékhatásai:

  • Nagy mennyiségben károsan hathat a májra.
  • Éhgyomorra történő fogyasztása hasmenést, hányingert, gyomorégést okozhat.
  • Mivel vérzékenységet okozhat, ezért vérhígító gyógyszer szedése esetén fokozottan figyeljünk a fogyasztására.
  • Normál, illetve alacsony vérnyomás esetében túlzott mértékben lecsökkentheti a vérnyomásunkat.

FELHASZNÁLÁSA

Fokhagyma tea

Hozzávalók:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 gr reszelt gyömbér
  • 2 dl víz
  • ízlés szerint citromlé és méz

Elkészítés:

Szeleteljük apróra a fokhagymát. Miután felforrt a víz, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát és a reszelt gyömbért. 20 percig alacsony lángon főzzük, majd a tűzhelyről levéve pár percig hűlni hagyjuk. Ezután ízesítsük mézzel és citromlével. Reggelente éhgyomorra érdemes fogyasztani. Megbetegedés esetén napi 2-3 csésze fogyasztása javasolt. 

Mézes fokhagyma

Hozzávalók:

  • Egy jól zárható üveg
  • Méz
  • Fokhagyma

Elkészítése:

Tegyük bele az üvegbe az egész, az apróra vágott vagy pedig a fokhagymanyomóval összezúzott fokhagymát. Öntsünk rá annyi mézet, hogy teljesen ellepje. Zárjuk le az üveget és 1 hétig hagyjuk állni. Őszi és téli időszakban antibakteriális és vírusölő hatása miatt érdemes naponta 1 evőkanállal fogyasztani belőle.

Az őszi és téli napokban kifejezetten ajánlott lehet a fokhagyma fogyasztása annak érdekében, hogy minél ellenállóbb legyen a szervezetünk a különböző megbetegedésekkel szemben

A szerzőről