Válassza az Oldal lehetőséget

Íjászat napjainkban

Íjászat napjainkban

Korábban már írtunk a tradicionális magyar íjászatról, most azonban nézzük meg azt, hogy milyen lehetőségeink vannak napjainkban az íjászkodás területén!

Kezdetben talán azt érdemes először eldöntenünk, hogy tradicionális vagy pedig modern íjakkal szeretnél foglalkozni. Lássuk csak, mi is a különbség közöttük!

TRADICIONÁLIS ÍJAK

A tradicionális íjászat esetében elsősorban a hagyományokhoz ragaszkodunk, éppen ezért kizárólag csak favesszőket, valamint fából és szaruból készült íjakat használunk. A reflex íjak és a hosszú íjak egy része is idetartozik. Lőhetünk lóról vagy két talpon állva egyaránt.

Teljesen mindegy, hogy jobb vagy balkezesek vagyunk, mivel az íjakról hiányoznak a célzást elősegítő kiegészítők, így a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ráérezzünk arra, hogyan is kell pontosan lőni velük.

REFLEXÍJAK

A vadászreflexek és az olimpiai reflexek alkotják e típus két fő csoportját. Általánosságban véve jellemző rájuk, hogy a karok hajlítottak, ami a lövés gyorsaságában egyértelműen megmutatkozik.

Létezik külön jobbkezeseknek és balkezeseknek is, valamint a markolaton elhelyezett „ablak” és az abban lévő „kifutó” a nyílvessző pontosabb célba érését segíti elő. A modernebb íjak szétszerelhető változatban is kaphatóak. A vadászreflexek irányzék és stabilizátor nélküliek, szemben az olimpiai reflexekkel, amelyeken már mindenféle segítség adott, mint például a kattintó, irányzék, stabilizátor, stb.. Mivel ezen utóbbi csoportba tartozóak kimondottan céllövészetre lettek kifejlesztve, így hosszabbak és stabilabbak, mint vadász társaik.

SZÁMSZERÍJAK

A régi Tell Vilmos című tévésorozatból jól ismert „nyílpuska” modernebb elnevezése a számszeríj. Ma már leginkább csak sportolásra, azaz céllövészetre használják ezt az egykoron igen hatékony hadifegyvert. Napjainkban ezek az íjak már puskatussal vagy pisztolymarkolattal ellátottak, valamint részüket képezheti még a puskaszerű irányzék, illetve a puskatávcső. Erős és gyors, ezért külföldön előszeretettel használják vadászatok alkalmával, míg idehaza ugyanezen célra alkalmazva jogszabályilag tiltott.

CSIGÁS ÍJAK

Teljes mértékben a modern íjászat produktuma ez a fajta „hideg lőfegyver” (azokat a fegyvereket nevezik így, amelyek hőfejlődéssel járó vegyi – kémiai –  folyamat nélkül juttatják el a lövedéket a célba), amely a leggyorsabb és legpontosabb lövést eredményezi nagyobb távolságra is. Az íjat megfeszített állapotban is könnyű tartani, ezért nagy előnye, hogy használója hosszabb ideig képes célozni. Célzóberendezése (irányzéka) a puskáéhoz hasonló.

Először érdemes eldöntenünk, hogy hagyományőrzés végett vagy pedig sportolás céljából szeretnénk íjászkodni. Ezt követően előnyünkre válik, ha felkeresünk legalább egy íjász klubbot, ahol a képzett szakemberek a megfelelő instrukcióval látnak el bennünket. Kimondottan előnyös, ha tanácsaikat megfontolva hozzuk meg a döntésünket!

Baranyi Attila