Válassza az Oldal lehetőséget

Igyál bodzát!

Igyál bodzát!

Amikor egy kellemes, kissé felhős tavaszi délután megérezzük a bodza finom, édeskés illatát, akkor azonnal felcsendülhet elménkben az a híres fülbemászó bodzavirág dal, amelyet Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmjének a végén hallhatunk.

Amikor egy kellemes, kissé felhős tavaszi délután megérezzük a bodza finom, édeskés illatát, akkor azonnal felcsendülhet elménkben az a híres fülbemászó bodzavirág dal, amelyet Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmjének a végén hallhatunk.

TÖRTÉNETE

Történetét tekintve meglehetősen zavaros, hiszen ellentmondásos nézeteket társítanak az egyébként gyógynövényként is ismert bodzához. Egyfelől az a hiedelem járja, hogy a ház mellé ültetve balszerencsét hoz és még a villám is belecsap, másfelől pedig azért dicsőítik, mivel virágain túl a szárait és gyökereit is különböző módokon fel lehet használni. Az biztos, hogy a saját tapasztalataink a legmeggyőzőbbek, tapasztalatot pedig a bodzával való ismerkedés által szerezhetünk. Az egyik legegyszerűbb ismeretszerzési mód pedig a bodzaszörp készítése és fogyasztása.

BODZASZÖRP

Egy pohár jól elkészített bodzaszörpben (helyenként bodzalének is nevezik) a magas C-vitamint és az A-, D-, E-, B6- és B12-vitamint, a vasat, káliumot, cinket, rézt, foszfort, szelént és kalciumot aligha érezzük, ellenben ízvilága és illatanyaga által hamar a kedvenc italunkká válhat. Azonban ügyeljünk arra, hogy kizárólag csak érett virágokat használjunk fel, mivel az éretlenek (szemmel láthatóan zöldek) cianidot is tartalmazhatnak!

SZÖRP FELHASZNÁLÁSA

5 liter vízbe merítsünk kb. 20-25 db nagyfejű bodzavirágot, amihez 3 db citromot teszünk felkarikázva és édesszájúságunk függvényében hozzáadagolunk 1-2 kg mézet (vagy egyéb édesítőszert, kinek melyik a szokványos) . Ezt követően betesszük a hűtőnkbe minimum 2 órára, majd jóízűen elfogyasztjuk. (Helyenként először a cukrot összefőzik a vízzel és amolyan szirupos elegyet készítenek.)

A szörp készítése egy igazán társasági és családbarát tevékenység is lehet, mivel a virágok összegyűjtése egy kisebb kirándulásként is felfogható, arra azonban figyeljünk, hogy lehetőség szerint erdőkből szedjük a növényeket ahelyett, hogy az útszélen lévő benzingőzös bodzavirágokat vinnénk haza.

A szárított virágokat később az őszi és téli időszakokban teaként is felhasználhatjuk oly módon, hogy 2 teáskanálnyi füvet 2 és fél deci forrásban lévő vízzel leöntünk, majd 5 percig állni hagyunk. Ez a fajta gyógyfőzet kedvezően hat szervezetünkre a meghűléses betegségek esetén és erősíti az immunrendszerünket.

Természetesen további felhasználása is javasolt, egyesek kifejezetten szeretik a bodzapezsgőt, míg mások inkább lekvárt készítenének belőle. Gyakori a fánkhoz és a palacsintához adagolt bodzavirág is, amely különlegesebbé teszi a háziasszonyok családi desszertjeit. A további kísérletezések is adottak számunkra!

Baranyi Attila