Válassza az Oldal lehetőséget

Hideg tejszínes szederkrémleves

Hideg tejszínes szederkrémleves

 

Nyári napokon mindenkinek jól eshetnek a különböző gyümölcsből készült hideg levesek. Ezek közül talán az egyik legkedveltebb a kicsit savanykás ízű szederkrémleves, mely könnyen elkészíthető és egy igazi vitaminbomba.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg szeder (de bármilyen más gyümölcsből is készíthető)
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vanília puding *
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi szegfűszeg
  • 3 evőkanál cukor (helyettesíthető édesítővel vagy mézzel)
  • 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöt alaposan mosd meg , és öntsd fel annyi vízzel amennyi még éppen ellepi.
  2. Körülbelül 10 perc főzés után vedd le a tűzhelyről és botmixer segítségével pépesítsd. 
  3. Ha a szeder magokat kevésbé szívesen eszi meg valaki, akkor érdemes átpaszírozni egy kisebb lyukú szűrőn a gyümölcsöt, de ez ízlés kérdése. 
  4. Majd ismét tedd fel főzni és amikor felforrt tegyél bele egy csipetnyi sót, ezután add hozzá a többi hozzávalót: a szegfűszeget, a cukrot, az édesítőt vagy a mézet, a vaníliás cukrot és a fahéjat. 
  5. Egy tálban keverd simára a főzőtejszínt és a pudingot, majd merj hozzá a főzőléből egy merőkanállal és az egészet addig keverd, míg csomómentes lesz. 
  6. A kapott “folyékonyabb masszát” szépen lassan, kevergetve öntsd bele a levesbe, kóstold meg és ha szükséges ízesítsd még. 
  7. Fogyasztás előtt érdemes lehet néhány órára betenni a hűtőbe. Tálalás előtt díszítheted tejszínhabbal, fagyival vagy akár mentával.

Jó étvágyat kívánunk!

*A vaníliás cukrot helyettesíthetjük vaníliarúddal, vaníliás eritrittel, illetve vaníliás ízű xilittel.

A szerzőről