Válassza az Oldal lehetőséget

Hársfa virágból készítsünk teát

Hársfa virágból készítsünk teát

A kamilla után az egyik legnépszerűbb gyógynövényünk a május-júniusban virágzó hársfa (latinul Tilia), amely nemzetség 30 fajtáját különböztetjük meg. A hársfaféléket gyógyértékük szempontjából két nagyobb csoportra oszthatjuk, ezeket orvosi (kislevelű, nagylevelű. széleslevelű hárs) és ipari (ezüstlevelű) hársfáknak nevezzük.

Kertekben, parkokban és útsorfaként egyaránt találkozhattunk már ezzel a szárazságtűrő és a kártevőknek is igen erősen ellenálló, balzsamos illatú gyógynövénnyel.

TEA KÉSZÍTÉSE

A csak élvezeti cikként fogyasztandó tea elkészítési módja valamelyest különbözik a gyógyászati célból alkalmazandó tea elkészítéséhez képest. Míg előző esetében a füvet forrázatként, utóbbinál azonban főzetként alkalmazzuk. Szokás ezen kívül hársfamézet is készíteni a növényből, amely a világossárga színe mellett meglehetősen jellegzetes ízzel rendelkezik.

Izzasztó hatása miatt elsősorban megfázás vagy nátha ellen javasolják, azonban nyugtató hatása miatt álmatlanság ellen is bevethető, mindemellett pedig görcsoldó, fájdalomcsillapító, idegerősítő, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, vértisztító, magas vastartalmának köszönhetően pedig segíti a vérképződést is. Használatos még a torokfájás esetén toroköblítésére, illetve külsőleg sebek gyógyítására vagy pusztán a bőr ápolására. Ez utóbbi végett a fürdővízbe is gyakorta belekerül.

ELKÉSZÍTÉSI JAVASLAT

  • Tegyük fel a tűzhelyre a félliteres teáskannánkat tele vízzel, és természetesen a vízben a hársfával teli főzőtojásunkkal.
  • Miután a víz felforrt, hagyjuk párolni úgy 5 percig, amíg vizünk aranyló sárgává válik, majd fogyasszuk a főzetet olyan forrón, amennyire csak tudjuk.

Baranyi Attila