Válassza az Oldal lehetőséget

Élesztő helyett kovász

Élesztő helyett kovász

A kovászból készült kenyerek, péksütemények fogyasztása kedvező hatással lehet az emberi szervezetre, hiszen segítségével élesztő és cukor nélkül készíthetjük el kedvenc finomságainkat. A kovászból készült kenyerek fogyasztásakor elkerülhetjük a puffadást, adalékanyagoktól mentesek, ezáltal elősegíthetjük az egészségünk megőrzését. Egy jól elkészített kovász akár évtizedeken át is felhasználható! 

A fehér, tönköly vagy akár rozsllisztből készült kovászt anyakovásznak hívják. Annak ellenére, hogy elkészítése időt, szervezettséget és odafigyelést igényel megéri elsajátítani a lépéseit, mely később rutinszerűvé válik. A kovászos kenyér sűrű, gazdag állagú. A nagy légbuborékok között található tészta rágósabb az élesztős kenyérhez képest. Morzsálódás nélkül szépen szeletelhető, héja ropogós. Erős kenyér íze van. Amikor az ember megkóstol egy ilyen fajta kenyeret, akkor jön rá, hogy a bolti kenyérben érezhetetlen ez az aroma. Sokáig eláll, ezért gazdaságos. Ha otthon készítjük elég 3-4 naponta sütnünk.

Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan is készül a kovász:

  1. nap

Amikor elhatároztuk, hogy otthonunkban megpróbálkozunk a kovász készítésével, akkor csak arra van szükségünk, hogy 1 nagyobb tiszta befőttesüvegbe tegyünk 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál vizet, ezt keverjük csomómentesre, majd csavarjuk rá a tetejét, de nem szorosan, végül szobahőmérsékleten hagyjuk állni. 

  1. nap

Türelmetlen várakozásunk ellenére ezen a napon még változatlan állapotban van a kovászunk, de ez így teljesen rendben van. Tegyük fel a szekrényünk polcára, hagyjuk állni, majd másnap ismét nézzünk rá.

  1. nap

A kovászban végre megjelennek a várva várt csöppnyi buborékok és enyhén savanykás illata lesz. Ekkor adjunk hozzá ismét 3 evőkanál lisztet és 3 evőkanál vizet, majd keverjük addig, míg csomómentes állapotba kerül. Ha alaposan összekevertük lazán csavarjuk  rá az üveg tetejét és tegyük vissza a polcra. 

 

  1. nap

1 dl vízzel és 10 dkg liszttel dúsítjuk a kovászunkat, majd ismét állni hagyjuk 1 napot.

  1. nap

Ezen a napon már kész a várva várt kovászunk. Vegyünk ki belőle 10 dkg-ot egy másik keverőtálba, majd ehhez adjunk hozzá 1 dl vizet és 10 dkg lisztet. Hagyjuk állni 5-6 órát, hogy buborékok keletkezzenek benne és jól megnőjön. Ezzel már süthetjük is kenyerünket, vagy kedvenc péksüteményeinket.

  1. nap

A megmaradt kovászt zárjuk le és tegyük a hűtőbe. Hetente etessük 2 evőkanál vízzel és 2 evőkanál liszttel. Ebből bármikor használhatunk úgy, hogy kivesszük a hűtőből, hozzáadunk 1 dl vizet és 10 dkg lisztet, megvárjuk, hogy szobahőmérsékleten duplájára nőjön, ezt követően kiveszünk belőle 10 dkg-ot, azt is megetetjük 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel, majd megvárjuk, hogy megkeljen. Az elkészült kovászból már kezdhetjük is a sütést, a megmaradt pedig mehet vissza a hűtőbe, melyet hetente etetünk a leírt módon.

100 évvel ezelőttig, – így nagyszüleink is – ilyen módon készítették a kenyeret, melynek héja sötétebb volt, és az élesztőből készült kenyerekkel ellentétben annakidején akár 1,5 hétig is elállt. 

De ha ez ilyen jól működött és bevált, akkor miért volt szükség arra, hogy változtassanak ezen? Erre egyszerű és kézzelfogható a válasz. A tudósok megalkották az élesztőt ezzel megkönnyítve a termelők, illetve a háziasszonyok munkáját, mellyel időt spórolhatnak meg maguknak. Ennek ellenére érdemes otthon is próbálkoznunk a kovászból készült kenyér sütésével.

A szerzőről