Válassza az Oldal lehetőséget

Csombor a szerelem serkentőjeként?

Csombor a szerelem serkentőjeként?

A csombor az egyik legelterjedtebb és legrégebbi fűszernövény, mely a Földközi-tenger keleti részéről származik. Napjainkban elsősorban a mediterrán országokban, Közép-Európában, Nyugat-Ázsiában és Indiában termesztik. A borsfű vagy más néven borsika (Erdélyben csombor néven ismert) már az ókorban is ismert fűszernövény volt, melyre a rómaiak afrodiziákumként tekintettek.

CSOMBOR, MINT A BÁTORSÁG JELKÉPE

A csombort az őskorban a bátorsággal hozták összefüggésbe. A harcból vagy a vadászatból hazaérkező férfiak általában csomborvízben fürödtek, annak érdekében, hogy vitalitással, energiával és férfiassággal töltődjenek fel. 

Egyes népcsoportokban az is hagyomány volt, hogy a nők csomborággal tűzött sálat adtak annak a férfinak, akire ereje, bátorsága miatt felnéztek és akit szerettek is. 

POZITÍV HATÁSA

Ez az antioxidánsban gazdag növény számos pozitív hatással rendelkezik:

  • gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású,
  • ajánlott görcs csillapítására,
  • serkenti az emésztést,
  • izületi fájdalmak enyhítésére is jótékony hatással lehet,
  • valamint megóvhat a szív és érrendszeri megbetegedésektől.

HOGYAN HASZNÁLJUK A KONYHÁBAN

A borsikafű helyettesíthető például feketeborssal, kakukkfűvel vagy akár kakukkfű, zsálya, menta keverékével.

Íze és illata legjobban a borshoz hasonlít. A csombor leveleit használhatjuk húsok, mártások ízesítésére, jól passzol a babból, gombából, burgonyából készült ételekhez, illetve a húsokhoz készült pácokhoz is jó választás lehet ezt a fűszernövényt is használni. Fantasztikusan kiemeli a halak, tojásos ételek és a sajtok ízét is. A zöldségek közül a leginkább a paradicsomhoz illik, célszerű lehet kipróbálni a paradicsomból készült mártásokba.

A szerzőről